ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Фотографска изложба, посветена на Света гора с фотографии на Fred Boissonnas ще бъде открита в София

05 септември 2009 09:55, Българска Патриаршия
Fred Boissonnas

За първи път изложбата „Съкровищата на Света гора” е представена през 1997 г. в рамките на събитията в Солун като културна столица на Европа. Със съдействието на Музея по фотография в Солун „Светогорското представителство” поема инициативата да покаже снимки от фотографския архив на Fred Boissonnas, които са на тема „Света гора”. Фотографиите, представени на изложбата са представителна извадка от двете посещения на швейцарския фотограф в Атон през август 1928 г. и октомври 1930 г.

Fred Boissonnas несъмнено е най-важният фотограф в Гърция през първото десетилетие на 20 век, който оставя след себе си висококачествен художествен материал с безценна историческа стойност. Неговият архив, който се намира от няколко години в Музея по фотография в Солун, представлява важна база за сравнение за всеки, който иска да се докосне до Гърция преди тя да претърпи бързите промени, които следват главно след Втората световна война.

За цялостното представяне на всичкия снимков материал „Светогорското представителство” е издало каталог, съдържащ пълния фотографски архив, който се съпровожда от редица научни текстове, както и един текст, написан от самия Boissonnas по време на неговото първо посещение в Света гора.

В нашата столица изложбата „Съкровищата на Света гора” се осъществява със специалното съдействие на Музея по фотография в град Солун, Гърция, Светогорското представителство със седалище град Солун и Гръцка Фондация за Култура – София. Изложбата е включена в културните събития, посветени на честването „София, 130 години столица на България”.

Официално откриване на изложбата в София ще бъде на 16 септември 2009 г. от 17.00 ч. в Гръцка Фондация за Култура – София: ул. "Г. Бенковски" № 51.

В експозицията са включени фотографии на Fred Boissonnas, които са снимани по време на неговите пътувания до Света гора през 1928 г. и 1930 г. Boissonnas е посетил почти всички големи манастири по предварително начертан план. Повече от 400-те фотографии, които са открити в неговия архив, представят архитектурата на манастирите, гледки от вътрешните дворове, както и детайлни кадри отблизо. Fred Boissonnas се опитва от различни ъгли да покаже архитектурата и природния ландшафт, който свидетелства за големия страх от нападение на пирати в Средновековието. Неговото предимство да снима от морето към сушата създава чувството за правене на откритие, което придава на творбите му метафорично значение за пристигане в историческата и митологична земя на Гърция. Той старателно документира ограничен брой стенописи, подвижни икони и църковни съдове. В неговите фотографии не присъстват моменти от богослужения, което показва, че той строго е спазвал каноните и правилата на манастирската общност на Света гора. Общото впечатление е, че Boissonnas не се е доближил до метафизичния ореол на Света гора, но пък е успял да улови гръцкия дух, една идея, която той култивира повече от 30 години със своите фотографии, документации и изкусно заснемане. Неговите творби дават важни сведения за Света гора през Средновековието на базата на много текстове и визуализация. Фотографският архив на Fred Boissonnas, заснет в Гърция, съдържа хиляди снимки от страната и 413 снимки от Атон. Той е откупен от Гръцката Културна Организация S.A. и предоставен на Солунския музей по фотография.

 

Биография на фотографа:

Fred Boissonnas е роден в Женева, Швейцария, на 18 юни 1858 г. Става известен чрез своите фотографии на Гърция. Неговият баща, Henri Boissonas бил привърженик на идеята да превърне Женева в център на фотографията. Докато неговият брат Edmond-Victor (1862-1890) бил запленен от техническата страна на фотографията и предизвиква фурор със своите изобретения на световното изложение във Виена през 1882 г., то François-Frédéric (наречен Fred) получава образование в Щутгарт и Будапеща, което е насочено изцяло към изкуството. След няколко публикации надареният фотограф печели през 1900 г. златен медал на световното изложение в Париж, след което става световно известен.

След първото си пътуване в Гърция (заедно с Daniel Baud-Bovy) той заснема няколко хиляди снимки и през 1910 г. публикува сборника "La Grèce par monts et par vaux". Следващи пътувания отново го отвеждат в Гърция през 1911, 1912 и 1913 г. През 1913 г. той за първи път изкачва връх Олимп заедно с Baud-Bovy и гърка Christos Kakalos. Любовта му към гръцката култура го отвежда всеки път в Гърция и остров Крит. Така възникват многобройни сборници като "L'Acropole d'Athènes" (1914), "La Grèce immortelle" (1919) или "Dans le sillage d'Ulysse" (1933, с Victor Bérard). Други негови пътувания го отвеждат в Египет, Нубия, Синай и Света гора. Общо е публикувал около 50 сборника с фотографии. През 1919 г. основава издателство Boissonnas.

Значението на фотографиите на Boissonnas от една страна се крие в художествената им стойност, в умелото използване на светлини и сенки. От друга страна – в тяхната безценна документална стойност. Boissonnas се интересува не само от древни паметници и неизвестни ландшафти, но и от обитателите, които той заснема по време на работа или в групи, които позират за снимка. Тези фотографии представляват безценни документи за историята на Гърция през ранния 20-и век.

Boissonnas почива в Женева на 17 октомври 1946 г.

 

 

Снимки

Фотография на Fred BoissonnasФотография на Fred BoissonnasФотография на Fred BoissonnasФотография на Fred Boissonnas
« предишна новинаследваща новина »