ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Бог да упокои душите на починалите наши братя и сестри в Христа!

06 септември 2009 13:40, Софийска митрополия
х. "Света Неделя", 6 септември 2009

Съгласно разпореждането на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, днес, 6 септември, по време на възкресната света Литургия, отслужена в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”, бе произнесена заупокойна ектения за загиналите наши сънародници във водите на Охридското езеро. Преосвещеният еп. Йоан, храмовото свещенство и миряните, изпълнили храма в този неделен ден, с натежали от скръб души отправиха молитва към Подателя и Разпоредителя на живота – Бога – да упокои душите на починалите наши братя и сестри в Христа, които отивайки да се поклонят на мощите на св. Наум Охридски, бяха застигнати внезапно от смъртта.

В своето слово по този повод Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан напомни, че на нас, като човеци немощни и грешни, не ни е дадено да знаем деня и часа на своята смърт. Затова трябва да се стараем постоянно да държим душата си чиста, готова да се яви на съд пред сърцеведеца Бог. Като призова по време на богослужби и в личните си молитви да отправяме своите прошения към Бога за новопредставилите се наши братя и сестри в Христа, епископ Йоан каза, че още вчера игуменът на манастира „Св. Наум” в Охрид е отслужил Трисагий за загиналите и че в храмовете на Българската православна църква, както днес, така и в идните дни ще продължават да се отправят молитви: Бог, като благ и човеколюбив, да прости всяко съгрешение, което са сторили с думи, дело или мисъл и да ги приеме при Себе Си във вечността, „в селенията на праведните, където няма никаква болка, скръб и въздишка”.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим епископ Йоан отправи искрени съболезнования към близките на починалите и изрази надежда, че Бог ще ги дари с търпение и утеха в скръбта им.

По време на светата Литургия с благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим бе извършено и ръкоположение. Викарният епископ Йоан ръкоположи в свещенство дякон Ириней Ангелов Митов от с. Негован. Архиереят благопожела на новия български свещеник, където и да го призове Бог, служението му да бъде образцово, подобаващо на добър пастир и да бъде за спасение, както на него, така и на поверените му пасоми.

Снимки: свещ. Георги Димитров
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009х. "Света Неделя", 6 септември 2009

Аудио

Бог да ги упокои

« предишна новинаследваща новина »