ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна молитва за сънародниците ни в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

06 септември 2009 18:29, Българска Патриаршия
Вечная память

Днес, по време на неделната св. Литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски” бе произнесена заупокойна ектения за всички наши сънародници, потънали вчера във водите на Охридското езеро. Св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, в съслужение с архим. Йоан (Стойков), началник отдел Богослужебен при Св. Синод, о. Станой Андонов, дякон Иван Иванов и четирима иподякони.

Заупокойната ектения бе прочетена в края на литургията на оглашените, според установената през 17 и 18 век практика в църквите на славянските народи. В своя първоначален вид тя била свързана само с погребалните обреди - опело, панихида, трисагий. Най-старият достигнал до нас текст на заупокойна ектения е запазен в шеста глава на "Апостолски постановления" (380 г.).

Неделната проповед бе произнесена от архим. Йоан, в която той каза: „Крайъгълният камък на целия мирски свят е Църквата, а на Църквата е Христос. За всеки който вярва в Него, Той е освещение и спасение, а за който не вярва, Той е Камък за препъване и съблазън. И който падне върху Него, и не запази своята надежда, ще се разбие върху Него и ще бъде сразен... А утвърдилите се в Христос са живите камъни от строежа на Неговия храм – Църквата, предопределени за живот и след смъртта. Защото отхвърленият от човеците, от Бога е избран”.

Нека в дните, когато ние отново свалихме знамената, символа на народа български, издигнем високо знамената на българската ни надежда, на едничкия ни светилник, опазил ни през вековете – православната вяра, за да пребъдем во веки в Него, Истината и Живота, Христос, в едно с нашите близки.

Снимки: Атанас Димитров
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Начало на богослужението - 6 септември 2009 г.Малък входМалък входСтобийски епископ НаумС молитваСтобийски епископ Наум благославя народаСтобийски епископ НаумЧетене на АпостолаДякон Иван Иванов снема св. Евангелие след изчитане на неделното четивоВнасяне на св. Евангелие в олтараЗаупокойната ектения за починалитеАрхимандрит Йоан Стобийски епископ НаумИзнасяне на св. ДаровеВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входДокато се чете Символът на вяратаАрхимандрит Йоан проповядваАрхимандрит Йоан О. Станой раздава нафора на богомолния народБългария се моли за починалите си чеда

Аудио

Заупокойна молитва

« предишна новинаследваща новина »