ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриархът, президентът и председателят на Народното събрание заедно на Архангелова задушница - подробен фоторепортаж

02 ноември 2013 13:25, Софийска митрополия
Архангелова задушница във Военния мавзолей в София

В съботния ден преди Архангеловден Православната църква отдава почит на всички християни, отишли си от този свят с вяра и надежда за възкресение. По традиция в този ден се отдава вечна признателност и почит на офицерите и войниците, загинали по бойните полета, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

По този повод Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи панихида в памет на загиналите български воини във Военния мавзолей - костница на Централните софийски гробища. Патриарх Неофит бе в съслужение със Стобийски еп. Наум - главен секретар на Св. Синод, Знеполски епископ Йоан - викарий на Софийски митрополит, архимандрит Дионисий - началник на отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, протосингела на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов, ставроф. ик. Мина Минчев - председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя“, и митрополитския дякон Иван Петков.

На заупокойното чинопоследование присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи и други официални лица.

Негово Светейшество, който за първи път като първойерарх на Българската православна църква предстоява панихидата в памет на загиналите воини, се обърна със слово, в което каза: "Всяка година в съботата, предшестваща празника на предводителя на небесното войнство св. архангел Михаил, родната ни св. Църква е отредила да се възпоменава паметта на всички български воини, загинали на бойното поле за вярата и отечеството ни, които в своята саможертва са се уподобили на жертвеността на Христос. Българските войници са проявявали чудеса от храброст, поверявайки съдбата си в Божиите ръце. Нека в този ден да възпоменем нашите храбри опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война, героите от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, загиналите във Втората световна война. Тези воини, за които днес се помолихме на Господа Бога да настани душите им в селенията на праведните, са отдали най-скъпото – живота си, за да можем ние днес да се радваме на мирни дни и свободен живот, за да може Христовият мир, надвишаващ всеки ум (Филип. 4:7), да царува в нашите души". В своето слово патриархът подчерта, че почитта към тези воини би била наистина достойна, ако ние, когато се молим за тях, се молим Бог да сподоби и нас с техния дух на жертвоготовност и саможертвеност в името на Христовата вяра и нашето Отечество.

Почетен караул поднесе венци и цветя пред мемориала, издигнат в памет на загиналите, в центъра на който има поставена желязна икона с образа на св. Георги Победоносец. След коленопреклонно мълчание в памет на загиналите воини патриархът, президентът и министрите преминаха през костницата, където почиват кости на български военнослужещи.

Официалните лица влязоха в храма ”Св. Георги”, изграден специално на територията на военния мавзолей, където запалиха свещи и отдадоха почит на загиналите български воини.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев вписа бележка в Паметната книга, която стои на специален аналой в средата на храма.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се организира от 1924 година. Прекъснат е през 1946 г., а по настояване на Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните отново е възстановен през 1992 година.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияВоенният мавзолей в София Военният мавзолей в София Военният мавзолей в София Военният мавзолей в СофияХрамът "Св. Георги" във Военния мавзолей в СофияХрамът "Св. Георги" във Военния мавзолей в СофияХрамът "Св. Георги" във Военния мавзолей в СофияХрамът "Св. Георги" във Военния мавзолей в СофияХрамът "Св. Георги" във Военния мавзолей в СофияХрамът "Св. Георги" във Военния мавзолей в СофияПаметна запискаПатриарх, президент и министър Храмът "Св. Георги" във Военния мавзолей в СофияХрамът "Св. Георги" във Военния мавзолей в СофияНегово Светейшество патриарх Неофит Негово Светейшество патриарх Неофит и президентътАрхангелова задушница във Военния мавзолей в СофияАрхангелова задушница във Военния мавзолей в София
« предишна новинаследваща новина »