ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Денят на народните будители в гр. Шумен

04 ноември 2013 09:25, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Денят на будителите в гр. Шумен

На 1 ноември, в Деня на народните будители, след богослужението в храм "Св. Три светители", гр. Шумен, свещеник Васил Василев, заедно с дякон Пламен, отслужи панихида за неканонизираните народни будители и празничен водосвет за успех, духовно просвещение и обединение на българския народ.

След службата кметът на Шумен Красимир Костов и областният управител Венцислав Венков откриха паметна плоча, в двора на храма, за възрожденеца Илия Блъсков по случай 100 години от смъртта му.

Илия Блъсков умира през 1913 г. в Шумен. Според спомени на неговия внук Илия Блъсков, възрожденецът е погребан именно в двора на църквата "Свети Три светители", където днес, в присъствието на кмета на Шумен Красимир Костов, на областния управител Венцислав Венков, на ученици и граждани, беше поставена плочата в негова памет. Фрагмент от надгробния паметник на Илия Р. Блъсков е открит в храма - случайно, през 90-те години, но гробът му по-късно е заличен.

Отбелязването на Деня на будителите в Шумен продължи с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Нанчо Попович, в градинката пред читалище "Добри Войников - 1856".

След словото на свещ. Васил Василев за народните будители и за Илия Блъсков, слово произнесе и председателят на настоятелството на читалище „Напредък-1869″ Петър Тушев.

Да бъде вечна паметта на народния будител, книжовник и писател Илия Р. Блъсков!

Свещ. Васил Василев

 

 

Снимки

Паметната плоча за възрожденеца Илия Блъсков по случай 100 г. от смъртта му
« предишна новинаследваща новина »