ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Водосвет по случай 175 години светско образование в Русе

04 ноември 2013 15:00, Русенска митрополия
Водосвет по случай 175 години светско образование в Русе

На 1 ноември беше отбелязана 175-годишнината от полагане основите на светското образование в нашия град и от създаването на СОУ „Христо Ботев” – Русе. Архимандрит д-р Виктор (Мутафов), протосингел на Русенска митрополия, прот. Светослав Георгиев и протодякон Кирил Синев отслужиха водосвет в аулата на учебното заведение. След изпяването на многолетие за всички честващи това събитие, архим. Виктор прочете поздравителен адрес от Българския патриарх Неофит, временно управляващ Русенска епархия:

„ДО

Г-Н ТЕОДОР КОЦЕВ

ДИРЕКТОР НА СОУ „ХРИСТО БОТЕВ”

ГР. РУСЕ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОЦЕВ,

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,

СКЪПИ УЧЕНИЦИ!

Сърдечно ви поздравяваме с навършването на 175-ата годишнина на светското образование в град Русе. С особено голяма радост честваме това събитие днес, в Деня на народните будители. Искрата на знанието и просвещението, запалена от светите братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски, се разгаря буйно през Българското възраждане. Идеята за национална просвета, подета от св. Паисий Хилендарски, намира много привърженици и последователи. През първите векове на османското владичество единствените просветни огнища на българите са килийните училища към манастирите и черквите. Именно в тези килийни училища се поставят основите на образователното дело в България.

Стремежът към знание и духовен подем във възрожденското общество довеждат до появата на светското образование. Вече 175 години пламъкът на просвещението не угасва в нашия любим град. Създаденото през 1838 г. училище продължава и до днес да разпръсква познание и духовна светлина сред подрастващите. Благодарение на всеотдайността на учителите, тези съвременни будители, тази светлина ще бъде предадена и на следващите поколения.

Скъпи учители, пожелаваме ви здраве и сила, за да продължавате с всеотдайна обич Вашата благородна мисия - да превръщате стремежа на учениците си към знание в огън, който ще гори в сърцата им за цял живот!

Скъпи ученици, запазете в душите си възрожденския плам на вашите учители. Пребъдвайте в знанието, поддържайте вечен огъня на българския дух.

Честит празник, на добър час и нека се множат успехите ви!

НА МНОГАЯ И БЛАГАЯ ЛЕТА!

НЕОФИТ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ”

В деня на тази годишнина е нужно отново да подчертаем, че преподаването на предмет „Религия” в българските училища с нищо не ощетява светския характер на образованието в България. Напротив децата, за които толкова много милее Българската православна църква, ще израстват духовно и културно много по-грамотни, с отговорно нравствено поведение в обществото, което все повече губи своите ценности. Те не ще израстват духовно ощетени в сравнение с техните връстници от останалите православни страни около нас и ще могат лесно да си отговорят на екзистенциалните въпроси, които вълнуват всеки зрял човек.

От 1884 година до сега общо 13 657 са възпитаниците на СОУ „Христо Ботев”. Сред учениците и преподавателите му има много известни български личности - Ангел Кънчев, Никола Обретенов, проф. Боян Пенев, Йордан Йовков, Сава Огнянов, Нешка Робева и др. В него през 1892 г. народният поет Стоян Михайловски написва текста на българския всеучилищен химн „Върви народе възродени”.

На следващия ден, 2 ноември, архим. д-р Виктор (Мутафов), йером. Атанасий, енорийски свещеник в с. Басарбово, и протодякон Кирил Синев извършиха освещаването на нова детска площадка в родното село на св. Димитрий Басарбовски. Гости на събитието бяха народният представител Пламен Нунев и кметът на община Русе Пламен Стоилов.

В ранния следобед духовниците посетиха възрожденския храм „Св. архангел Михаил” в с. Червена вода, който тази седмица ще чества храмовия си празник.

 

 

Снимки

В аулата на СОУ "Христо Ботев", РусеВодосвет по случай 175 години светско образование в РусеВодосвет по случай 175 години светско образование в РусеВодосвет по случай 175 години светско образование в РусеОсвещаване на нова детска площадка в с. БасарбовоОсвещаване на нова детска площадка в с. БасарбовоОсвещаване на нова детска площадка в с. Басарбово
« предишна новинаследваща новина »