ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Антоний бе тържествено въдворен в своята епархия

04 ноември 2013 16:27, Видинска митрополия
Митрополит Антоний бе тържествено въдворен в своята епархия

На 2 и 3 ноември 2013 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия в Берлин тържествено се проведе въдворяването на новоизбрания Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

На 2 ноември в катедралния храм „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин бе отслужена тържествена вечерна служба с петохлебие, която бе оглавена от новоизбрания митрополит на Западно- и Средноевропейската ни епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

Гости на вечерната служба бяха Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, НВ Симеон II Сакскобургготски, Негово Превъзходителство българският посланик в Берлин г-н Ради Найденов, както и много гости от България и от различните църковни общини от цялата Западно- и Средноевропейска епархия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан на тържествата присъства и архимандрит Поликарп, който поднесе поздравите към новия митрополит от името на Видинската епархийска църква.

След тържествената вечерня с приветствие към новоизбрания митрополит, клира, народа и благочестивото изпълнение в храма се обърна Великотърновският митрополит Григорий, който сподели радостта си от новия избор и пожела Бог да помага и благославя новия митрополит и да му помага по пътя на митрополитското служение. Поздрав към митрополит Антоний бе отправен и от името на Епархийския съвет, както и от духовенството при берлинския ни храм. Поздравът отправи ставр. ик. Юлиян Ангелов. От името на свещенството поздрав отправи архимандрит Йоан, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, който пожела на владика Антоний много духовни сили и изрази молбата на свещенството от епархията - така да се отнася към тях, щото те от любов да му бъдат послушни и да работят за благото на епархийската църква в Западна и Средна Европа. От името на монашествуващите поздрав отправи Негово Високопреподобие архимандрит Йоханес, игумен на православния ни манастир в Германия. Поздрав към новия митрополит отправи и епархийският съветник при Западно- и Средноевропейската митрополия г-н Христо Беров, юрист по църковно право.

След благопожеланията митрополит Антоний изказа сърдечна благодарност на всички, които се обърнаха към него и в своето слово заяви, че ще работи с всички сили за благото и духовното израстване на епархията, на вярващите християни и ще бъде опора на изстрадалия ни народ, който в своето лишение е тръгнал по пътя на странстването, за да търси препитание.

На 3 ноември в берлинския катедрален храм „Св. цар Борис Покръстител“ бе отслужена тържествена света Литургия. Тя бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Берлинския и Германски архиепископ Марк от Руската задгранична православна църква, Великотърновския митрополит Григорий, архиепископ Теофан от Руската православна църква - Московска патриаршия, резидиращ в Берлин, и Кронщадския епископ Софиян, викарен епископ на митрополит Серафим - Румънска православна църква.

В богослужението взеха участие много духовници от епархията, гости от Пловдивска епархия, както и представители на различни църковни православни представителства в Германия.

Богослужението бе украсено и духовно озарено от присъствието и на Негово Високопреосвещенство бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, който със своето достолепие и любов вдъхнови вярващите християни и, давайки им истински пример на любов и отговорност пред Бога, им преподаде своето благословение.

В светата Евхаристия молитвено участие взеха НВ Симеон II, г-н Петър Манджуков, Негово Превъзходителство г-н Ради Найденов, г-н Йордан Динев, депутати, общественици, културни и политически дейци, както и много гости от България и различните църковни общини от цялата епархия.

На тържествената служба по въдворяването на новия митрополит Антоний имаше представители на Римокатолическата общност в Германия: епископът на Магдебург Герхард Файге, д-р Николаус Вирвол - доскорошен втори директор на Института за Източните църкви на КЦГ, представители на Арменската общност и представители на Евангелската общност в Германия.

Църковните песнопения по време на вечернята и на светата Литургия бяха изпети със сладкопение от Пловдивския църковен хор "Св. апостол Ерм", а Пловдивската православна телевизия отразяваше въдворяването на новия митрополит.

След св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий бе прочетен Актът за избора на новия митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия, чрез който се провъзгласява за канонически и правилно избран Негово Преосвещенство Константийски епископ Антоний за право-правещ митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ-БП. (Пълния текст на Акта: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=123398)

Новоизбраният митрополит Антоний благодари на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Светия Синод за гласуваното му доверие. Митрополит Антоний изрази и своята признателност към бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон като отбеляза заслугите му за създаването на епархията. Дядо Симеон подари на наследника си своя владишки жезъл и му пожела да развие постигнатото от него.

Поздрав към митрополит Антоний отправи и архиепископ Марк, който поздрави българския архиерей от името на Епископската конференция на Германия и заяви, че особено се радват за това, че викарният епископ на владика Симеон е поел това служение, защото такива са били молитвите на всички епископи, именно той да оглави този митрополитски престол.

След благодарностите, отправени от митрополит Антоний, в приемния салон на Българското посолство в Берлин бе даден тържествен прием, където новоизбраният и въдворен Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний бе поздравен официално от Негово Превъзходителство посланика г-н Ради Найденов, както и от много официални гости и вярващи християни. Митрополит Антоний бе поздравен и от Негово Високопреосвещенство Германския митрополит Августин – Вселенска патриаршия.

С особена любов и радост християните от Западно- и Средноевропейската епархия посрещнаха своя архипастир и му пожелаха леко и благодатно служение на Господнята нива.

На многая и благая лета, Високопреосвещени владико Антоний!

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/gallery/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%B1%D0%B5-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D1%8A/

Текст и снимки: архимандрит Поликарп
Още снимки - на Неделян Нешев - в: http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/604-02112013g-praznichna-vechernya-s-petohlebie--hram-q-sv-tzar-boris-q-gr-

 

 

« предишна новинаследваща новина »