ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПОСЛАНИЕ НА СВ. СИНОД НА БПЦ-БП ДО ВСЕЧЕСТНИЯ КЛИР И БОГОХРАНИМОТО ПАСТВО НА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА ЕПАРХИЯ

14 ноември 2013 08:33, Българска Патриаршия

Във връзка с проведения на 27 октомври т.г. от Св. Синод избор за митрополит на Западно- и Средноевропейска епархия, както и по повод официалното въдворяване на 3 ноември т.г. на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в поверената му епархия, върховното ръководство на Българската православна църква-Българска Патриаршия изпрати следното послание:

 

ВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНИ, ВСЕБЛАГОГОВЕЙНИ И БЛАГОГОВЕЙНИ ОТЦИ, ПРЕПОДОБНИ МОНАШЕСТВАЩИ И БЛАГОЧЕСТИВИ ХРИСТИЯНИ,

СЛУЖЕЩИ, ПОДВИЗАВАЩИ СЕ И ЖИВЕЕЩИ В БОГОСПАСАЕМАТА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА ЕПАРХИЯ,

ЗЕЛОВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА В ГОСПОДА,

БЛАГОДАТ ВАМ ОТ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА,

ОТ НАС ЖЕ СМИРЕННИХ - МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВЕНИЕ!

След подадената молба, вх № 520/11.06.2013 г., на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон за освобождаване от длъжността правоправещ архиерей на Западно- и Средноевропейска епархия, която Св. Синод по причини, допустими от църковните канони, съгласно чл. 82, ал. 3 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, уважи, за наместник на овакантения Западно- и Средноевропейски епархийски престол Св. Синод в заседанието си на 11.06.2013 г., прот. № 17 – пълен състав, определи Великотърновския митрополит Григорий, на когото възложи да проведе избор за Западно- и Средноевропейски митрополит.

Св. Синод с писмо, изх. № 794/24.09.2013 г., изпрати на Епархийския съвет каталог с достоизбираемите кандидати и той насрочи на 20.10.2013 г. Епархийски събор, за избор на двама кандидати с архиерейски чин, достойни да бъдат избрани за Западно- и Средноевропейски митрополит, когато и бе проведен в престолния за eпархията гр. Берлин, Германия.

Съгласно Устава на БПЦ - БП, Епархийският избирателен събор от каталога на достоизбираемите кандидати, представен своевременно от Св. Синод, избра Константийския епископ Антоний с 48 гласа и Месемврийския епископ Иаков с 35 гласа.

Св. Синод в пълен състав в заседанието си на 26.10.2013 г., прот. № 28, като намери избора за редовен и правилен, го потвърди. На 27.10.2013 г. Св. Синод проведе канонически избор и на основание получения резултат Българският патриарх прогласи Негово Преосвещенство Константийски епископ Антоний за редовно избран каноничен приемник на митрополитския престол на Западно- и Средноевропейска епархия, за което се състави Акт, който се вписа в Кондиката на Св. Синод.

И така, възлюбени в Господа чеда, с това каноническо определение на Високопреосвещения митрополит Антоний за ваш архипастир се удовлетворяват вашите духовни желания и нужди. Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания и служението му в светата ни Църква, Св. Синод се надява, че новоизбраният ваш правоправещ архиерей ще се грижи и отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие.

Но, за да изпълни Високопреосвещеният митрополит Антоний успешно своето апостолско служение като ваш архипастир, ще му бъдат необходими вашата синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание.

Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Антоний, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за вас е всички да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според законите и постановленията на светата наша Православна църква, управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него - своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и пасоми да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Църквата надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

Като известяваме с това наше послание вас, наши възлюбени в Господа чеда на родната ни света Православна църква извън пределите на Отечеството ни в българския църковен диоцез на Западно- и Средноевропейската епархия, за каноническото определение на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний, призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваши в Христа молитствуватели.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ ЙОСИФ

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ

 

 

« предишна новинаследваща новина »