ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Открит е поредният нов православен храм в Сливенска епархия

07 септември 2009 11:51, Сливенска митрополия
Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий с тържествен водосвет, откри  поредният новопостроен храм в Сливенска епархия

На 05 септември 2009 г. Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий с тържествен водосвет откри поредния новопостроен храм в Сливенска епархия, ”Св. Успение Богородично”, в с. Чарда, община Стралджа , Ямболска област. На откриването на храма присъстваха почти всички жители на селото и стотици гости от съседните населени места. За тържеството бяха дошли заместник-областният управител на област Ямбол г-жа Нели Кадиева, кметът на община Стралджа г-н Митко Андонов, заместник-кметове от община Стралджа и община Тунджа, отговорни служители в Областната и Общинската администрации, общински съветници, както и представители на бизнеса, дарили средства за градежа на църквата. След като откри храма Митрополит Иоаникий поръси присъстващите за здраве и благоденствие и ги призова да пазят строго светата православна вяра и да се грижат за новопостроения храм, в който ще могат да отправят молитвите си към Бога.

През пролетта на 2005 г. бе осветен теренът и бе положен основен камък за градежа на новия храм. За 4 години, благодарение активната дейност на църковното настоятелство и кмета на селото г-н Марин Петров, православните християни от Чарда вече имат нов, приветлив и красив храм. Проектът е на арх. Николай Цветков от гр. Ямбол, а средствата за строежа са осигурени от Сливенска Митрополия, от Дирекция „Вероизповедания” при Министерския съвет, от фирми и от много православни християни..

Село Чарда е основано в началото на 19 в. Първите заселници идват от с. Новоселец, Новозагорска община, през 1828 г., а по- късно и от с. Бояджик, Ямболска община. Никога в това село не е имало православен храм. В канцеларията на Митрополията се съхранява нотариален акт за закупен терен за построяване на църква, но по какви причини това начинание не е било реализирано, не е известно. Знае се, обаче, че имаше един период от няколко десетилетия, през който ръководството на бившия Ямболски окръг, в района, на който се намираше и с. Чарда, водеше „ожесточена битка” за спечелване на приза „Пръв атеистичен окръг” в Народна Република България. В тази "битка" той остана втори след гр. Русе, където успяха да взривят един от храмовете, символ на града, докато ямболци само превърнаха един от храмовете си в дискотека.

Тези времена вече са безвъзвратно отминали и ние поздравяваме православните християни от Чарда, затова, че, въпреки налаганите забрани, съхраниха отеческата си православна вяра и доказаха, че „не се гаси туй, що не гасне”, както бе казал поетът. Да им е честит новият храм!

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Никога в това село не е имало православен храмХрам ”Св. Успение Богородично” в с. Чарда, община СтралджаНа откриването на храма присъстваха почти всички жители на селото и стотици гости от съседните населени местаПравославните християни от Чарда вече имат нов, приветлив и красив  храмНикога в това село не е имало православен храмСлед като откри храма Митрополит Иоаникий поръси присъстващите за здраве и благоденствие Да им е честит новият храм!

Аудио

нов храм

« предишна новинаследваща новина »