ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

1 година от блажената кончина на СВЕТИТЕЛЯ ХРИСТОВ - МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ (обновено)

06 ноември 2013 21:50, Българска Патриаршия
Светейшият патр. Неофит се моли за душата на упокоилия се патриарх Максим

“... Праведните ще блеснат като слънце в царството на Отца си” (Мат. 13:43)

На 6 ноември 2013 г. изпълването на 1 година от мирната кончина на праведния земен живот на приснопаметния Български патриарх Максим събра в Троянската св. обител Негово Светейшество нинездравстващия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, Високопреосвещените митрополити Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил и Доростолски Амвросий, Преосвещените епископи Стобийски Наум - гл. секретар на Св. Синод, Браницки Григорий - игумен на Троянския манастир, Агатоникийски Борис, архим. Дионисий – началник отдел “Богослужебен” при Св. Синод, и архимандритите: Августин – брат на Троянската св. обител, Викентий – Ловчанска епархия, Филип (Василцев) – Руска православна църква, Виктор - протосингел на Русенска св. митрополия, Емилиан – Русенска епархия, Атанасий (Султанов) – българска църковна община в Атина, Алексий – ефимерий на Драгалевския манастир, представителя на Румънската православна църква в София ставр. ик. Нелуц Опря, множество свещеници, Софийския митрополитски дякон Иван Петков, синодални служители и вярващи православни християни от цялата страна. В храма бяха и дългогодишните служители и помощници на патриарх Максим: г-н Теодор Атанасов, началник на патриаршеския кабинет, и г-н Стоян Крушкин, шофьор на патриарха, изпълняващи и в момента тези свои високи длъжности за новия Български патриарх Неофит.

Първата годишнина от преставянето в Господа на най-дългогодишния Предстоятел на БПЦ патриарх Максим (1914-2012) бе отбелязана със Заупокойна св. Литургия в съборния храм “Успение Богородично” на Троянската св. обител. Литургията бе оглавена от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с българските епископи и чуждестранните гости, при молитвеното участие в олтара на Светейшия патриарх Неофит, и митрополитите Григорий Великотърновски, Игнатий Плевенски и Амвросий Доростолски. Богослужението премина благоговейно, духовно, при особена молитвена тишина, която изразяваше почитта на всички присъстващи в храма към преселилия се от нас преди 1 година наш Първосветител. Още преди завършването на св. Литургия при гроба на патриарх Максим започнаха да пристигат красиви венци и букети с цветовете на българския трибагреник – от Св. Синод на БПЦ, от Софийска св. митрополия, от различни институции, организации и граждани. Непосредствено до мраморния надгробен камък бе поставен специален свещник, в който вярващите поставяха запалените си свещи в памет на патриарх Максим и с голяма любов се молеха пред гроба и лика на патриарха-обединител.

В края на св. Литургия под благия поглед на св. Богородица Троеручица (гледаща молитвеното събрание от чудотворната си икона) бе отслужена панихида, възглавена от Светейшия Български патриарх Неофит. Одаването на почит и отправянето на молитви за упокояване душата на блаженопочившия ни Първойерарх се състоя в непосредствена близост до патриаршеския му гроб, който е благословено разположен зад тази Богородична икона - любима на патриарх Максим още от детските му години. Красиво и особено благоговейно бяха произнесени от всички присъстващи заупокойните молитви и песнопения, сред които “Яко Ти еси возкресение, и живот и покой усопшаго раба Твоего…, Христе Боже наш”, “Упокой, Спасе наш, с праведними раба Твоего…”

Прокимена и Апостолското четиво от чина на панихидата прочете Великотърновският митрополит Григорий, а Евангелския текст за Христа – “хляба на живота” произнесе самият Български патриарх Неофит. Последва и неговото затрогващо слово, в което каза: “Събрали сме се тук, в Троянската св. обител, с неизменна вяра в Христовото възкресение и обновения живот”, който ни очаква в Божието царство. Патриарх Неофит подчерта, че принасяме молитва за непрежалимия наш първосветител Максим, дългогодишния кормчия на Българската православна църква, патриарха-обединител, когото Бог постави начело на Църквата ни в усилни времена и който разкри пред нас “образа на истинския пастир, който неизменно подражаваше на Пастиря Христос…” В словото си патриарх Неофит наблегна върху това, че в много голяма степен е правилно да твърдим, че ако днес Българската патриаршия е една и неделима и ако в България все още се проповядват светото Евангелие и спасителната православна вяра, това се дължи на приснопаметния патриарх Максим. Затова и времето на неговото патриаршеско служение представлява епоха в църковно-обществената ни история. Патриарх Неофит ни призова да пазим завета на преставилия се наш Първойерарх като работим за единението на Църквата и народа ни, вършейки делото Божие според дадения ни от патриарх Максим пример.

Вдъхновени от тези думи, всички присъстващи молитвено и с много любов красиво изпяха “Вечная память”, а патриарх Неофит отиде до гроба на своя забележителен предшественик, в молитва за упокоението на неговата душа преля с вино съд, пълен със земна пръст, след което още веднъж се обърна към хората в храма и каза: “Благодарим на всички, които дойдоха днес да се помолят за блажен покой на душата на преселилия се от нас патриарх Максим. Нека с неизменна обич вървим по неговия път!”

След края на заупокойните богослужения поклонниците един по един се покланяха и молеха пред белия патриаршески гроб и целуваха снимката на патриарх Максим с надежда, че и той се моли Богу за нас, за Църквата, за снизхождането на милостта Божия над народа ни.

Всички получиха жито, вино, питка и сладки за молитвен помен на патриарх Максим, след което свещенството и народът изпратиха Светейшия ни Български патриарх Неофит и архиереите на БПЦ като взимаха благословение от тях и гласно със сълзи на очи споделяха любовта си към достойния ни блаженопочивш Първойерарх.

~~~

ЗА ПАТРИАРХ МАКСИМ:

Ловчански митрополит Гавриил сподели, че първото чувство и мисъл за него са изпълнени с благодарност. Благодарност за отеческата първосветителска подкрепа, за голямото дълготърпение, за мъдрото взимане на решения и за тактичните критики и напътствия, давани на всеки от страна на патриарх Максим.

Доростолски митрополит Амвросий: “Патриарх Максим, без да дава вид, всъщност знаеше абсолютно всичко, което се случваше в Църквата, и благоразумно, с много такт управляваше нейния кораб, в който сме всички ние – грешните и несъвършени човеци…”

Браницки епископ Григорий: “Патриарх Максим бе образцов монах, образцов духовник, образцов Предстоятел на БПЦ!”

 

Преди една година той си отиде от нас, но не ни остави, а вярно предстои пред Бога и се моли за целия ни народ и за светата ни Църква, както правеше това пред светия олтар.

И ние да устремим към Бога своите молитви за вечно спасение и блажен покой на душата на приснопаметния ни Първойерарх Максим Български и да се постараем да бъдем негови верни духовни чеда в любовта си към Пресветата Троица, към Църквата и Отечеството ни! Амин.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова
Фоторепортаж: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=123632

 

 

Снимки

Венци в памет на патриарх Максим БългарскиСлово за приснопаметния Български патриарх и Софийски митрополит МаксимПанихида за 1 година от кончината на Българския патриарх Максим - 6 ноември 2013 г.Патр. Неофит прелива гроба на приснопаметния Български патриарх и Софийски митрополит МаксимБлаженопочившият Български патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »