ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна св. Литургия и панихида в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” - обновено със снимки

07 ноември 2013 21:20, Софийска митрополия
Заупокойна св. Литургия и панихида в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 6 ноември в столичния митрополитски катедрален храм „Света Неделя” бяха отслужени заупокойна св. Литургия и панихида по повод изпълването на една година от мирната кончина на блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Максим (1914-2012).

В светата Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, взеха участие двама архимандрити и над 30 свещеници от различни столични храмове, както и храмовото духовенство на митрополитската катедрала. Много миряни от София също бяха дошли на светата богослужба, за да отдадат с молитвено преклонение сърдечната си почит към дядо Максим, най-дългогодишния предстоятел на родната ни света Църква, и да се помолят за упокоение на душата му.

В словото си в края на светата Литургия епископ Йоан каза, че скръбта за българския първойерарх е отекнала както по цялата българска земя, така и по целия православен свят. „Нашият род усети, че се е разделил със своя първосветител и предстоятел на родната света Българска православна църква. Затова всички ние, в духовен и морален дълг сме събрани година след неговата смърт, за да отдадем своята молитва към покойния ни предстоятел, който повече от четиридесет години бе кириарх и на Софийска епархия. Много са думите, които можем да изречем в тези мигове, но най-важното е, че ние помним онова, което той беше не само като духовник, но и като човек – каза епископ Йоан. – Патриарх Максим по Волята Божия отмина от този свят във вечността, ала остави светла диря с богатия си жизнен друм като изряден кириарх на Софийска епархия и първойерарх на родната ни света Църква. [...] Неговите приноси в цялостното строителство на светата Българска православна църква, в грижите за доброто на народа, в делото на всеправославната взаимност, в усърдната богослужба с вдъхновена проповед на Словото на живота и с неуморната светителска ревност са големи. Такива личности ще оценяват на земята и поколенията с благодарна памет, а справедливият Божи глас им отрежда вечно блаженство. „Блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега. Да, казва Духът, нека починат от трудовете си: делата им вървят заедно с тях” (Откр. 14:13).

Ние вярваме, че Българският патриарх Максим и след смъртта си е жив в Господа и чувства нашето присъствие тук и нашите молитви за него. Ние помним неговата любов към нас, неговата кротост и смирение. Над всинца ни се простираше неговата загриженост, неговата отзивчивост към нуждите ни, неговото снизхождение към нашите немощи и недостатъци. Любовта му се проявяваше към всеки от нас в безчислен брой случаи, а неговото смирение се изразяваше в това, че бидейки по-високо от всички ни във всички отношения, се обръщаше към нас не само като към свои деца, но и като към свои братя. Ние пък го почитаме и обичаме като свой мъдър отец и наставник и сега принасяме за него нашата печална молитва” - завърши епископ Йоан.

Патриарх Максим бе образец на смиреномъдрие, кротост, въздържание, милосърдие, търпение и любов, верен служител и благовестник на Царството на справедливостта, истината и мира.

Нека бъде вечна и блажена светлата му памет!

Текст: дякон д-р Петър Симеонов
Снимки: Евгения Комарова-Казиола,
Снимки от св. олтар: дякон д-р Петър Симеонов

 

 

Снимки

Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна св. Литургия и панихида в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Заупокойна литургия в памет на патриарх Максим в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”
« предишна новинаследваща новина »