ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм в софийското село Гургулят

10 ноември 2013 19:31, Софийска митрополия
Храм "Св. пророк Илия", село Гургулят

В неделния ден - 10 октомври, в историческото село Гургулят, което се намира на територията на Софийска духовна околия, бе осветен новоизграден храм, посветен на св. пророк Илия.

Храмът се явява единствен за планинското селище, след като старата църква “Св. пророк Илия“, построена на хълма над селото в местността „Църквище“ и чиито руини стоят до началото на 80-те години на ХХ век, била окончателно разрушена, за да бъде поставен на нейно място монумент-пантеон в памет на загиналите в битката за Гургулят, селяни, войници и офицери, участници в Сръбско–българската война.

Новата църква е разположена в средата на селото, на дарен от общината терен и е построена с дарителски средства от местни християни. Строежът е започнал през 2005 г. и преди година е окончателно завършен, като е изработен дърворезбен иконостас и са поставени изографисани икони.

В деня на неговото освещаване всички живущи в селото и придошлите техни близки се събраха в храма от рано сутринта, за да станат съпричастни на дългоочакваното събитие. С цветя, дарове и многобройни свещи те влязоха в радостта на празника, който очакваха толкова време.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит освещаването на храма чрез полагане на св. антиминс бе извършено от софийския протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов. Заедно с него в богослужбата взеха участие протойерей Йоан Чикалов, председател на столичния храм „Св. Параскева“, ефимерият на Богословския факултет свещ. Стефан Паликаров и дякон Радко Иванов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от секретаря на Софийска митрополия г-н Андрей Касабов. Към тях се присъедини и преподавателят в Богословския факултет на СУ доц. д-р Павел Павлов.

На освещаването присъстваха тримата кметове на община „Сливница“, по времето на които е строен храмът и настоящият кметски наместник на Гургулят - г-жа Николина Миланова.

След като освети новия храм и отслужи първата св. Литургия в него, отец-протосингелът се обърна към многобройните присъстващи с празнично слово. В него той поздрави жителите на селото с придобиването на новия храм и каза, че в днешно време имаме особено нужда от примера на св. Илия.

“В негово време всички се отрекоха от Бога, единствен той с неговата силна вяра показа на еврейския народ кой е истинският Бог. Ние на това се надяваме – св. Илия да ни изпрати тая сила, за да покажем на ония, които с неверие са пристъпили към Църквата, къде е истината. Защото ние, хората, за това сме призвани - да вървим по пътя, който води към Бога.“

Протосингелът благопожела на живеещите в село Гургулят да приемат храма като свой молитвен дом и при всяка духовна нужда да не се притесняват, а да пристъпват към него и там да отправят своите молитви към Бога, Пресв. Богородица и св. Илия. Той благодари на всички, които са се потрудили за негово изграждане и им преподаде патриаршеския първосветителски благослов на Негово Светейшество.

От името на настоятелството г-н Трифон благодари на отец-протосингела и му подари символично в знак на признателност позлатена с 22-каратово злато чаша, предоставена от Кьолнската катедрала (Германия), една от най-известните готически катедрали в света.

След духовното тържество в храма всички присъстващи се насладиха на вкусно благословено ястие и саморъчно направени хлебни приношения.

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. пророк Илия", село ГургулятПосрещене на протосингела- отец АнгелХрам "Св. пророк Илия", село ГургулятСъсъди за новия престолОдеяние за светия престолКъм храмаКъм храмаПред входа на храмаХрам "Св. пророк Илия", село ГургулятХрам "Св. пророк Илия", село ГургулятХрамовата икона Освещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятВ храмаОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятКъм храмаОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятЧешмата в близост до църквата Освещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятНа певницатаОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятОсвещаване на храм "Св. пророк Илия", село ГургулятСв.ЛитургияСв.ЛитургияОсновните инициатори на строежа на църквата Ставроф. ик. Ангел АнгеловСв.Литургия Св.Литургия г-н Андрей КасабовСв.Литургия Св.Литургия Ставроф. ик. Ангел Ангеловг-н Андрей Касабов Св.ЛитургияВ храмаПодарък за отец- протосингелаПодарък за отец- протосингелаСв.ЛитургияИконописците на храмаОсвещаване на благословено ястиеОсвещаване на благословено ястие
« предишна новинаследваща новина »