ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Високопреподобие архимандрит Сергий оглави празничната св. Литургия за Рождество Богородично в Софийската духовна семинария

08 септември 2009 16:08, СДС
Рождество Богородично. Св. Литургия в семинарския храм

На 8 септември, Рождество на Пресвета Богородица – един от дванадесетте велики празници и първият от началото на новата Църковна година, ректорът на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” Негово Високопреподобие архимандрит Сергий отслужи тържествена св. Литургия в семинарския храм. В съслужението взеха участие ефимериите свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, и йеродякон Исаак.

В празнично украсената със свежи цветя семинарска църква, множество християни, с вяра, благоговение и чистосърдечна молитва, се поклониха пред образа на св. Богородица. Едно от най-почитаните изображения на Божията Майка се намира в параклиса, в южната част на притвора на храма. Иконата е изографисана през 1999 г., по поръчение на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, тогава ректор на Семинарията, и представлява копие на един от най-ярките образци на православното изкуство у нас - несебърската чудотворна икона “Св. Богородица – Одигитрия”, което означава "пътеводителка, помощница, застъпница".

Богослужбата бе украсена от велегласното пение на преподавателя по църковно право г-н Симеон Дивчев, възпитателя г-н Лъчезар Вълков и семинаристи. Проповед за празника произнесе семинаристът от IV курс Светослав Цеков.

В края на св. Литургия, архимандрит Сергий произнесе вдъхновено слово, в което припомни значението на светлия и радостен празник с думите: „Днешният празник Рождество Богородично е начало на всички празници, той е врата, през която се влиза в благодатта и се стига до истината. Двадесет века св. Богородица стои пред престола на Всевишния и се моли за всички, които отправят своите горещи молитви към нея.” Архим. Сергий изтъкна, че Христовата църква ни сочи много случаи на небесна закрила и помощ, на спасение и изцеление, когато Божията Майка се е явявала на християните в нужди и изпитания. „Св. Богородица – каза по-нататък в словото си архим. Сергий, никога не е оставила човек, който се е обърнал с молитва към нея. Затова всички Богородични празници, ясно и категорично показват каква велика и силна небесна покровителка имат християните по целия свят в лицето на св. Богородица. Колко хвалебни песни и искрени молитви ние отправяме към нея, но особено място в молитвите ни заема Богородичният акатист. Затова и ние винаги се молим на св. Богородица и й казваме: „Радуйся, Невесто неневестная!”

След като призова, по молитвите на Пресвета Богородица, Божието благословение да бъде над всички вярващи, архим. Сергий честити светлия празник и покани присъстващите богомолци да вземат участие в братската семинарска трапеза. По традиция, и този път, беше благословено вкусно ястие и раздадено за здраве и благополучие на семинаристите през започващата на 14 септември – Кръстовден, нова учебна година.

 

 

 

 

 

Текст: Мария Братинова
Снимки: иподякон Крум Михов и иподякон Димитър Колев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Празнично украсената икона на св. Богородица, поставена за поклонение в семинарския храмИконата на Божията Майка в параклиса в притвора на храма8 септември, Рождество Богородично - празнична св. Литургия в семинарския храмРождество Богородично. Св. Литургия в семинарския храмРождество Богородично. Приемане на св. ПричастиеРождество Богородично. Миряни на братска трапеза в семинарската трапезария.СДСРождество Богородично. Миряни на братска трапеза в семинарската трапезария.СДССДССДССДССДС

Аудио

SDS

« предишна новинаследваща новина »