ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник по случай честването на св. вмчк Мина

11 ноември 2013 21:23, Неврокопска митрополия
Храмов празник

На 11 ноември, деня на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий, в село Старчево, Петричка духовна околия, бе отслужена св. Литургия от Мелнишкия епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит Натанаил, по повод храмовия празник. В богослужението участваха свещеници от Петрич, околните села и Сандански. Молитвено участие взеха стотици жители на селото и общината, още от предния ден се бе оформила дълга опашка от желаещи да се поклонят на храмовата икона на св. великомъченик Мина.

В края на утренята, при пеенето на великото славословие, архиереят заедно с другите духовници, певците и народа излязоха начело с иконата на свети Мина и направиха лития около храма, а след това бе извършен и водосвет. Иконата на св. Мина, с която бе извършена литията, остана пред храмовите врата за поклонение на влизащите. Накрая на богослужението епископ Серафим отправи благословение от името на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Натанаил и накратко разказа житието на храмовия светец св. Мина, като припомни житието и творчеството на св. Теодор Студит, чиято памет също се чества от Църквата на 11 ноември. Богослужението завърши с гръмко "Многая лета", след което преосвещеният епископ Серафим раздаде нафората за благословение и освещение на народа.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Храмов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празник
« предишна новинаследваща новина »