ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Рождество Богородично в столичната митрополитска катедрала

08 септември 2009 17:05, Софийска митрополия
08.09.2009

На светлия празник Рождество на пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица /Голяма Богородица се нарича празникът Успение Богородично/, в митрополитската катедрала „Света Неделя” богослужението беше оглавено от предстоятеля на храма ставрофорен иконом Мина Минчев в съслужение с храмовото духовенство и дякони. В богородичното тържество молитвено участие взе и Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим, придружен от г-н Теодор Атанасов, началник на кабинета на Негово Светейшество Българския Патриарх.

По време на причастния канон прочувствено слово за Застъпницата на човешкия род произнесе ставрофорен иконом Константин Янчин, бивш предстоятел на храма. Преди отпуста на светата Литургия беше отслужено петохлебие. Накрая Негово Светейшество, давайки Своя първосветителски благослов на множеството християни, дошли да почетат това богопромислително събитие от Свещената история – раждането на вместилата в утробата си Бог-Слово, каза: „ Честити сме, че днес имахме възможност да вземем участие в молитвената и песенна прослава на Божията Майка, да приемем Нейното небесно покровителство и благослов за здраве, преуспяване на всички нас и целия ни български народ.”

В същия ден Негово Преосвещенство епископ Йоан, викарий на Негово Светейшество, предстоя на празничното богослужение в с. Радуил, Самоковска духовна околия, където енорията отбеляза тържествено храмовия си празник.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

08.09.200908.09.200908.09.200908.09.2009

Аудио

х."Св Неделя"

« предишна новинаследваща новина »