ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна градежът на православен храм „Св. Димитър“ в новопазарското село Стан

12 ноември 2013 09:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Водосвет за полагане основния камък на нов храм

С първа копка и полагане на основния камък днес официално започна градежът на православен храм „Св. Димитър“ в новопазарското село Стан.

През май идната година за първи път ще удари камбаната на молитвения дом, с което след 110 години, откакто съществува селото и над 20 години от началото на идеята за построяването на храма мечтата на 560-те жители ще стане реалност.

Тържеството започна с водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник отец Димитър, отец Димчо, председател на селското църковно настоятелство, отец Андрей и отец Неделчо от Нови пазар.

Да споделят радостта на жителите на селото, дойдоха зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, шуменските депутати Любомир Христов и Донка Иванова, областният председател на партията проф. Добрин Добрев, кметът на Нови пазар Румен Панайотов, зам.-областният управител Даниела Миронова, председателят на новопазарския общински съвет Николай Николов и други. Те бяха поздравени от кмета на селото Валентин Димитров.

„Без утвърждаването и осигуряването на перспектива за развитието на християнската духовност ние не можем да реализираме целите, които си поставяме – да осигурим материално благополучие от европейски тип на българската нация. Затова ни трябва първо духовност, вяра и упование в собствените сили“, каза в приветственото си слово общинският кмет Румен Панайотов.

Параклисът ще бъде построен със средства от продажбата на земи на селото, гласувани на Общинския съвет и с дарения. 70 хиляди лева са отделени за храма, а по сметката на църковното настоятелство от дарители са събрани 4 390 лв. Още през лятото ПП ГЕРБ е подпомогнала инициативата за храма с 3000 лв., а днес кметът Румен Панайотов и председателят на Общинския съвет дариха 400 лв., семейство Радка и Стефан Стоилови от с. Стан дариха 100 лв., с което кампанията за набиране на средства продължава.

От името на ГЕРБ Цветанов пое ангажимента, ако има нужда, партията да помогне финансово и за окончателното завършване на храма. "Това ще бъде сбъдната мечта на жителите на Стан, за да могат и за хубаво и за лошо тук да търсят подкрепата на Българската православна църква, да съхраняват българската духовност“, каза Цветанов. Той отбеляза, че България се нуждае от подобни мобилизиращи инициативи и призова за уважение и толерантност към всички религии: „Историята, която ни завещаха нашите деди е да живеем в това многообразие, винаги основните послания са били да се уважаваме един друг, да живеем в толерантност на тази прекрасна земя".

 

ШУМ.БГ

 

 

Снимки

Кметът на селото Валентин Димитров поздрави жителите и гостите на СтанПърва копка на нов храм в с. Стан 85-годишният дядо Венко би камбаната на селотоПърва копка на нов храм в с. СтанПърва копка на нов храм в с. Стан
« предишна новинаследваща новина »