ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на Архангеловден в Русе и Попово

10 ноември 2013 10:15, Русенска митрополия
Честване на Архангеловден в Русе

На 7 ноември в храм „Св. aрхангел Михаил” в Русе беше отслужена празнична вечерня с петохлебие от архим. Емилиан, предстоятел на храма, свещ. Светослав Георгиев, свещ. Светослав Анчев и протодякон Кирил Синев. На следващия ден, Събор на св. архангел Михаил, св. Литургия по случай храмовия празник на църквата беше отслужена от храмовото духовенство при стечение на многоброен народ.

На 8 ноември се навършиха 150 години от построяването на храм „Св. aрхангел Михаил” в гр. Попово. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, божествената св. Литургия в този старинен храм беше оглавена от архим. д-р Виктор (Мутафов), протосингел на Русенска митрополия. На високопреподобния архимандрит съслужиха ик. Валентин Лазаров, архиерейски наместник на Поповска духовна околия, и протодякон Кирил Синев.

Проповед за светите ангели произнесе Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

Храмът беше преизпълнен с вярващи, които чинно участваха в богослужението.

След св. Литургия духовниците отслужиха водосвет в двора на храма и осветиха донесените от вярващите приношения.

Храм „Св. aрхангел Михаил” в Попово е построен през 1863 г. След построяването на втори храм в Попово през 1932 г., посветен на Успение Богородично, богослуженията в стария храм намаляват. През 1968 г. поради опасност от срутване община Попово разрушава храма, но през 1972-1973 г. отново го изгражда с цел превръщането му в иконна галерия, без иконостас. През 2000 г. старият храм „Св. aрхангел Михаил” е върнат на Русенска митрополия. Изработва се нов иконостас, като се използват старите запазени икони. Стенописите са дело на Митко Игнатов от Попово. В църковния двор са погребани руски войници и български опълченци участвали в Освободителната война от 1877-1878 г.

В същия ден духовниците от Русе посетиха храм „Св. aрхангел Михаил” в с. Лом Черковна.

В Русенска епархия общо 31 храма са посветени на св. архангел Михаил.

 

 

Снимки

Честване на Архангеловден в Русе Честване на Архангеловден в Русе Честване на Архангеловден в Русе Честване на Архангеловден в Русе Честване на Архангеловден в Русе Честване на Архангеловден в Русе Честване на Архангеловден в ПоповоЧестване на Архангеловден в ПоповоЧестване на Архангеловден в ПоповоЧестване на Архангеловден в ПоповоЧестване на Архангеловден в ПоповоЧестване на Архангеловден в ПоповоЧестване на Архангеловден в Попово
« предишна новинаследваща новина »