ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нео-индуистката секта “Изкуството да живееш” оттегли иска си срещу ЦРИК “Св. св. Кирил и Методий”

12 ноември 2013 15:42, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий"

На 18 септември 2013 г. нео-индуистката секта “Изкуството да живееш”, развиваща у нас дейност под прикритието на фондация, е внесла молба до ІV-В въззивен състав на Софийски градски съд – Гражданско отделение, в която председателят на “фондацията” Константин Драгов пише следното: “На основание чл. 264, ал. 1 от ГПК заявявам, че се отказвам изцяло от въззивна жалба, подадена срещу Решение по гр. д. № 53924/2010 г. по описа на Софийски районен съд, 30 съдебен състав. Моля да прекратите въззивното производство по гр. д. № 4559 по описа на Софийски градски съд за 2013 г., като постановите, че Решение по гр. д. № 53924/2010 г. на Софийски районен съд, 30 съдебен състав, влиза в сила.”

За читателите на Официалния сайт на БПЦ-БП напомняме, че Фондация „Изкуството да живееш” (ФИЖ) е клон на Международна фондация „Изкуството да живееш”, основана от индийския гуру Шри Шри Рави Шанкар със седалище в Швейцария. В цял свят въпросната общност е считана от експертите в областта на религиознанието и сектознанието за секта или култ, а редица международни конференции са я включили в списъците с религиозни общности, които притежават признаци на секти от тоталитарен тип. Основателят на ФИЖ Шри Шри Рави Шанкар неизменно е представян от сектата като религиозен и духовен водач и дори като бог. Самото му име представлява фрапантно натрупване на „божествени” прозвища, доколкото съответните санскритски думи се превеждат така: Шри = Господ, Господар, знаменит; Рави = Слънце (Слънчев бог); Шанкар = Блажен (Даряващ пълно блаженство).

Съдебният иск на Фондация „Изкуството да живееш” от 2010 г. най-общо беше свързан с реакцията на православната общност у нас и с противоречивите оценки на редица медии и родители относно организирания от ФИЖ концерт „Йога Джем” в София през м. октомври `2010 г. Искът на сектата по-конкретно бе насочен срещу медийни изявления на д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации “Св. св. Кирил и Методий” (ЦРИК), както и срещу неговата дейност за противодействие на сектантството, която се осъществява при столичния храм “Св. св. Кирил и Методий” (ул. “Г. Вашингтон” № 47). В изявленията си д-р Десислава Панайотова сочеше, че концертът е рекламиран пред широката българска общественост като средство за борба с младежките зависимости спрямо алкохола, тютюнопушенето и депресията, а всъщност представлява нерегламентирана форма на религиозна пропаганда с цел привличане на нови членове към култа на гуруто Шри Шри Рави Шанкар. Неговият клон в България, чрез подаването на жалба до Софийски районен съд, се опита да приложи често използвания от сектите прийом – чрез иницииране на съдебно производство да принуди Православната църква или отделни нейни членове да се въздържат от изказването на критични мнения спрямо едно или друго сектантско учение и практика, в случая – спрямо “Изкуството да живееш”.

След като на 20 ноември 2012 г. Софийският районен съд, 30 състав с председател съдия Любка Голакова, отхвърли иска на сектата „Изкуството да живееш” срещу Десислава Панайотова, “фондацията” подаде иск на втора инстанция – този път срещу решението на СРС. Радостно е, че съвсем наскоро самите ищци са се отказали от претенциите си и приемат решението на първата инстанция. Така, след победата на ЦРИК в делата, започнати срещу него от протестантската общност “Апостолска реформирана църква” с клон Християнски център “Прелом”, православните християни в България могат да се поздравят с нов положителен прецедент в съдебната ни практика, при който секта сама оттегля иска си срещу публичното изразяване на критична православна позиция. Това е в интерес на цялото българско общество, тъй като по този начин бива защитено правото му на информираност и на запознаване с алтернативни гледни точки в сферата на религията и духовните убеждения.

Д-р Десислава Панайотова отново благодари на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който с отеческа загриженост я подпомогна с включване в нейна защита на адвокат Стефка Спиридонова за извеждане на делото до успешен край. Също така Д. Панайотова е изключително благодарна на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който като истински православен архиерей й даде своята подкрепа, проявена в изпращането на негово Становище по делото в СРС. Сърдечна в Господа благодарност д-р Панайотова отправя към Негово Високоблагоговейнство ик. Александър Георгиев, председател на храм „Св. св. Кирил и Методий”, за благословението и поддържането на дейността на ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий”, в която експертно се включва и г-н Бисер Божков.

С Определение № 18019 от 03.10.2013 г. Софийски градски съд прекратява делото, чрез което - поради липса на друго обжалване - решението на СРС влиза в сила. То на практика защитава от опити за посегателство правото на православните християни в България да изразяват свободно и открито принципните православни позиции, както и своите лични убеждения спрямо сектите.

Нека отново се помолим на Пресветата Троица за нашите духовно дезориентирани братя и сестри: “Отстъпилите от православната вяра и ослепените от погибелни ереси, със светлината на Твоето познание просвети и в Светата Твоя Апостолска, Съборна Църква приеми.”

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: ставр.ик. Силвестър Янакиев, Весела Игнатова, ЕРА, сайт на Фондация "Изкуството да живееш"

 

 

Снимки

Д-р Десислава ПанайотоваШри Шри Рави ШанкарГуруто Ш.Ш.Рави Шанкар и Константин ДраговКръстно изображение от Правешкия манастир
« предишна новинаследваща новина »