ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на манастира „Рождество Богородично", край с. Кабиле, Ямболска област

09 септември 2009 11:12, Сливенска митрополия
Светата Литургия

Стана вече традиция Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий на 8 септември, когато светата Църква чества Рождеството на Пресвета Богородица, да служи св. Литургия в манастира „Рождество Богородично” край с. Кабиле. И тази година той не направи изключение. Придружен от йеродякон Калист, митрополитът пристигна в манастира в 8. 30 ч., където го очакваха сестрите на манастира и множество поклонници, дошли от различни краища на югоизточна България, въпреки дъждовното време.

В Светата Литургия участваха архиерейският наместник на Ямболска духовна околия ст. иконом Панайот Чакъров, ефимерият иконом Георги Димитров, свещеници от гр. Ямбол и гр. Бургас. На клира пяха семинаристи от Сливенска епархия.

Преданието говори, че през епохата на ранното християнство античният гр. Кабиле е бил и голям християнски център. По времето на император Константин Велики там е имало манастир с целебен извор, от който изпращали вода на императрица Елена. Манастирът е съществувал до падането на България под турско робство, когато е бил разрушен. През 1918 г. отново е открит целебният извор и върху него е построен малък параклис, а през следващата 1919 г. е започнало изграждането на манастира, продължило няколко десетилетия.

Манастирът „Рождество Богородично” край с. Кабиле е почитан от православни християни от цяла южна България, заради лечебното аязмо, което се намира там. Монахините разказват, че са ставали множество чудеса, когато болни и немощни, но искрено вярващи православни християни са получавали изцеление след пребиваване в манастира.

Отдалечен на няколко километра от населени места, ситуиран сред полето, върху ограничена неурбанизирана земеделска земя, манастирът е обитаван сега от шест монахини и няколко послушнички. Игуменията монахиня Минодора, като истинска майка, се грижи не само за духовните, но и за материалните нужди на своите духовни чеда, посветили се до края на живота си в служение на Бога. Тя се грижи за благолепието на храма, за стопанисване и подържане на сградите и за стопанската дейност, от която се добива голямата част от прехраната на сестринството.

Празнувайки храмовия празник на манастира, считаме за уместно, с чувство на огорчение, да припомним, че неотдавна в интернет пространството се появиха необосновани нападки срещу сестринството на манастира, затова, че в стопанския двор се отглеждали животни, чиято миризма дразнела чувствителното обоняние на някои поклонници. По време на дискусията, която възникнала, някои „ревнители” на аскетизма дори прокарваха тезата, че манастирите са създадени за народа и той може да се разпорежда какъв да бъде редът в тях. По този повод информираме непросветените православни християни, че манастирите са свещени места с храм и други здания, предназначени за жилище на монаси и монахини, т. е. лица, които след дадени от тях специални обети, се посвещават на уединен благочестив живот и упражняване в християнските добродетели, в подвижничество, милосърдие и духовна просвета. Манастирите са домът, жилището на монасите, където те живеят и се подвизават, изпълнявайки различни послушания. Всеки, който посещава манастирите, следва да се съобразява с установения там манастирски ред, а не обратното.

В тази дискусия Сливенска Митрополия безрезервно застава зад сестринството на манастира и ще подкрепя монахините за поддържане на стопанството, от което те осигуряват прехраната си. Призоваваме поклонниците, отивайки в манастира, да се съобразяват с установените там порядки. Те трябва преди всичко да бъдат водени от необходимостта за удовлетворяване на духовните си потребности, а не от желанието си за разнообразие и прекарване на няколко приятни часове от свободното си време. Животът в манастира никак не е лек. Ако беше така, той щеше да бъде препълнен с монахини, но не е. Поклонниците отиват в манастира за час – два и си отиват, а монахините остават там, за да служат на светата Църква и да се молят на Пресвета Богородица и за нас, на които много често не ни остава време за това.

Да им е честит храмовият празник!

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Двора на манастираСв. Литургия в манастира „Рождество Богородично” край с. КабилеАязмото в манастираМанастирът „Рождество Богородично”  е почитан от православните християниВ манастира живеят 6 монахини и няколко послушничкиДа им е честит храмовият празник !

Аудио

Кабиле

« предишна новинаследваща новина »