ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на храм в с. Конево, Разградска област

09 септември 2009 15:24, Русенска митрополия
литията

На 8 септември 2009 г., деня в който честваме рождението на Пресвета Богородица, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит освети новопостроения енорийски храм „Рождество Богородично” в с. Конево, Разградска обл.

Селото е съставено главно от преселници от тулчанския район на Северна Добруджа и никога не е имало свой храм. Макар и малко на брой, жителите винаги са имали желание да имат свой собствен дом за молитва, но по обективни причини едва сега са имали възможността да го осъществят. Това е станало, благодарение на многобройни спонсори, сред които най-голям принос имат Иван Крачунов и Теодор Иванов. Църквата е построена изцяло от дарения, които достигат сумата 300 000 лв.

Храмът се отличава със своето благолепие и архитектурен стил и е построен по всички съвременни изисквания. Не са пестени средства и усилия при изграждането и обзавеждането му, което го прави един от най-красивите в епархията. Изографисан е напълно в класически византийски стил от иконографи от Велико Търново. Снабден е с масивен иконостас с фина ажурна дърворезба с красиви икони на златен фон. На енориашите си предоставя всички удобства, за да се насладят в пълнота на красотата на богослужението. Тържеството беше уважено от г-н областния управител на област Разград, както и от многобройни вярващи от съседните села и градове. В освещаването участва също и Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Иаков, а също и многобройни свещеници от близките енории. В края на литургията Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит честити новата духовна придобивка на жителите на Конево. Приветствие отправи и ик. Георги Георгиев, архиерейски наместник в Разград и енорийски свещеник на новоосветения храм. „Многая лета” огласи храма за всички спомогнали за построяването и устройването на храма. В центъра на селото беше устроена празнична трапеза за всички жители и гости на селото. Голяма беше съпричастността по организацията и на местната власт в лицето на кмета на селото. За присъстващите пя специално добруджанската народна певица Галина Дормушлийска.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

полагане на св. мощиосвещаване нови антиминсиизмиване на св. Престолизобразяване на кръст със св. миропомазване със св. мирообличане на св. Престол със срачицаобличане със индитиясъоръжения св. Престолпомазване на стените на храмастенопис "Ширшая небес" над олтараначало на св. литургияотпуст на св. литургияиконостасавътрешен вид на храмаНегово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит с главния спонсор г-н Иван Крачунов и енорийския свещеник ик. Георги Георгиевпаметен надпис за построяването на църкватавъншен вид на храмадобруджанската народната певица Галина Дормушлийска

Аудио

с. Конево

« предишна новинаследваща новина »