ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

10 години от възстановяването на параклиса” Св. Рождество Богородично” в местността „Дрънчи дупка” край с.Мелница, Елховска община

09 септември 2009 15:55, Сливенска митрополия
Храм "Рождество Пресвето Богородично"

На 05.09.2009 в местността „Дрънчи дупка” край с. Мелница, Елховска община се проведе голям, всенароден събор. Повод за това събитие бе празникът Рождество Богородично, на който е посветен възстановеният параклис ”Св. Рождество Богородично”. Съборът се организира от църковното настоятелство и г-жа Дора Стоева, главен и основен дарител за построяването на параклиса.

Светата Литургия бе отслужена от енорийския свещеник Николай Станчев. След това бе отслужен водосвет и бе осветена новопостроената камбанария.

Местните летописци свидетелстват, че на това място е съществувало древно християнско светилище. Твърди се, че в средата на 19 в. е имало и манастир, но няма категорични данни за това. Във вестник „Пробуждане”, бр. 82 от 30. 09. 1927 г., е записано, че по инициатива на младия свещеник Иван Атанасов от с. Дермендере /дн. Мелница/ в селото е основано православно братство с 40 редовни членове, които заедно със свещеника полагали грижи за просветното и културно издигане на селото. През 1926 г. те решили да се построи нещо, което да остане като паметник и вечен спомен за това братство. Решили да построят православен параклис в местността „ Домуз бунар” /дн. Дрънчи дупка/, където извирала много силна вода. В статията е записано, че на 50 метра в баира има дупка с диаметър 3 метра. Като се влезело в тази дупка, дълбока 37 метра, се виждало много вода, като езеро, дълбочината на което е била 11 метра. Там именно бил построен параклисът „Рождество Богородично”. В самия параклис имало две отделни места, в които влизала изворна вода. От едното място желаещите пиели, а от другото поливали болните и страдащите от разни болести. Отвън до параклиса била построена чешма с 8 чучура. По нататък в статията се отбелязва, че на 18 септември 1927 г. свещениците Върбан Върбанов от Елхово и Иван П. Атанасов от Мелница отслужили божествена Литургия в присъствието на многобройни посетители от с. Мелница и околните селища и бил осветен новопостроеният параклис. В края на статията е направена препоръка към братството „да вложи повече енергия и труд, като се погрижи да построи жилища за живеене през летния сезон, за да стане това място чудесен курортен кът в елховския край.”

Тази статия по категоричен начин опровергава твърдението на някои днешни християни, че там е бил построен манастир с килии, в които се заселили монаси и развивали активна църковна дейност. За подобен манастир няма никакви данни в архива на Сливенска митрополия, в чийто диоцез се намира тази местност.

След деветосептемврийския преврат параклисът постепенно е оставен в забвение и преди 10 години са се виждали едва част от основите му.

През 1999 г. по идея на ревностната православна християнка Дора Стоева и нейните съмишленици Иван Господинов Иванов, Елена Бамбева и Иван Ст. Дойнов започва активна работа за възстановяване на параклиса За няколко месеца той е възстановен и оборудван за извършване в него на богослужение. Обновен и облагороден е и прилежащият му терен. През тази година по проект на Румен Андреев и конструктор Живко Драголов бе построена камбанария, на която са закачени 3 камбани по 100, 60 и 40 килограма

Всяка година на празника Рождество Богородично, известен сред населението като Малка Богородица, тук се организират тържества. Аязмото с лековитата вода, живописното място и празничните трапези събират много хора, които отправят своите молитва и благодарност към нашата Майка Пресвета Богородица.

 

Вижте видео заснето от Иван Калъпчиев на YouTube тук:

Снимки: Елена Петрова
Видео: Иван Калъпчиев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Деветте чучура с лековита вода от аязмотоПътеката към новата камбанарияКамбанарията построена по случай 10-годишнината от възстановяване на храмаКамбанарията е построена по проект на  арх. Румен Андреев и конструктор Живко ДраголовКамбанария, на която са закачени 3 камбани по 100, 59 и 40 килограмаХрама "Рождество Пресвето Богородичн"в местността „Дрънчи дупка” край с. Мелница

Аудио

Дрънчи дупка

« предишна новинаследваща новина »