ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в село Радуил, Софийско

09 септември 2009 15:56, Софийска митрополия
в храма

На 8 септември в село Радуил, Самоковска духовна околия бе отслужена тържествена света Литургия по повод храмовия празник на църквата ”Рождество Богородично”. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие предстоятелят на храма протойерей Николай Аршинков и дякон Иван Петков. За молитвената и песенна прослава на Пресвета Богородица в утринното последование допринесоха псалтите от София г-н Любомир Игнатов - преподавател по източно църковно пеене и типик в Софийската духовна семинария и г-н Тодор Костов, ръководител по клиросно-певческа практика на софийските семинаристи. Светата Литургия огласи местната певческа група от изключително добре подготвени певици.

В края на богослужението епископ Йоан поздрави от името на Негово Светейшество предстоятеля, църковното настоятелство и голямото множество хора дошли да се помолят на Божията майка в този ден и да влязат в радостта на храмовото тържество. В своето слово архиереят каза: „Божият промисъл към човека е благ и Бог изпитва често нашето търпение, така се е случило и със старозаветните праведници Йоаким и Анна. Света Богородица е плод на техните усърдни родителски молитви. Праведните богоотци ни дават пример как да се грижим и да възпитаваме нашите деца, показват ни каква роля имат родителските молитви за децата и как, когато Бог пожелае и изпита човешките сърца, може да извърши чудото, да даде полезното за човека и така да го възнагради и за търпението, и за сърдечната му молитва”.

От години има опити в енорията да се насаждат чужди на православната вяра традиции. По този повод владиката, насърчавайки местното население да отстоява вярата на предците си, каза: „Този край е с църковни традиции, тук духовната богослужба никога не е секвала, за това свидетелства и този велелепен трикорабен храм, изграден с много любов от вашите предшественици. Те не са жалили нито времето си, нито труда си, нито богатството си, за да го изградят и оставят на поколенията. Искам да ви поздравя за вашето живо църковно съзнание, за вашата грижа за поддържането на божия дом и за вашата ревност за чистотата на вярата. Бъдете духовно будни, защото когато човек иска да върви по правилния път, изживява беди и изпитания. Затова, не се смущавайте от трудностите, а ги споделяйте с духовника, който предстои пред Бога и се моли за вас и вашите домове всеки път, когато застане пред светия престол”.

След богослужението, по традиция, в чест на празника бе извършен тържествен водосвет и литийно шестивие около храма. Празникът в Радуил завърши с раздаване на благословено ястие, организирано от църковното настоятелство и приготвено с помощта на всички християни, съпричастни към енорийския живот.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

в двора на църкватаДякон Иван Петков чете св. ЕвангелиеВеликия входдеца от енориятаЗнеполски еп. Йоан проповядвав очакване на литиятаводосветв двора на храма литияпред храмаеп.Йоан с диригентката на църковния хорпевиците от църковния хор

Аудио

Радуил

« предишна новинаследваща новина »