ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Утре във Варна ще се проведе епархийският избор за нов Варненски и Великопреславски митрополит

16 ноември 2013 18:44, Българска Патриаршия
Варненската митрополитска катедрала "Успение Богородично"

Утре, 17 ноември, съгласно решение на Св. Синод на БПЦ-БП от 27 октомври 2013 г. и на основание решение на Епархийския съвет от 29 октомври 2013 г., в престолния град Варна ще се проведе изборът за митрополит на овдовялата Варненска и Великопреславска епархия.

Подготовката и провеждането на избора се извършват от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, наместник на овдовелия митрополитски престол. Самият избор ще се проведе след божествената св. Литургия в сградата на църковното настоятелство на катедралния митрополитски храм "Успение на Пресвета Богородица", която се намира в непосредствена бизост до тази на светата митрополия. За целта салонът на настоятелството е старателно подготвен - поставени са избирателна кабина за гласоподаването, което е тайно (чл. 87, ал. 2 от УБПЦ), прозрачна урна за пликовете с избраните имена и ясна видимост от всички места на избирателите към председателското бюро на комисията по избора.

До всички епархийски избиратели от страна на св. Варненска и Великопреславска митрополия бе изпратено Окръжно, с което те се задължават да присъстват на избора и да изпълнят високоотговорното си право, произтичащо от изискванията на Устава на БПЦ-БП.

Тридесет епархийски избиратели ще избират двама от тринадесетте достоизбираеми епископи, съобразно списъка, изготвен от Св. Синод на заседанието му на 27.10.2013 г.

Епархийските избиратели са по шестима - трима свещенослужители и трима миряни - от петте духовни околии на епархията. Те са, както следва:

ВАРНЕНСКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ

ПРОВАДИЙСКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ

ДОБРИЧКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ

ШУМЕНСКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ

ТЪРГОВИЩКА ДУХОВНА ОКОЛИЯ

Текст: Анула Христова


 

 

« предишна новинаследваща новина »