ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия със заупокойни молитви в храм "Св. София"

18 ноември 2013 10:25, Българска Патриаршия
Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"

Вчера, 17 ноември 2013 г., с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в столичния храм "Св. София" Преосвещеният Стобийски епископ Наум - гл. секретар на Св. Синод - отслужи архиерейска св. Литургия в съслужение с храмовото духовенство в лицето на председателя ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Веселин Арнаудов и прот. Йоан Карамихалев, с дяконското участие на д. Радко Иванов и д. Васил Танев.

В храма се бяха събрали много миряни, които благоговейно се включиха в богослужението, пристъпиха заедно с много деца към св. Причастие и с дълбоко внимание и благодарност изслушаха съдържателното и затрогващо слово на епископ Наум в края на св. Литургия. Владика Наум подробно разясни, че Българската православна църква с готовност е откликнала на молбата на Министерството на вътрешнте работи и тази година във всички епархии и всички храмове на светата ни Църква по време на неделната богослужба да бъде отправена молитва за упокой за всички, които са загинали при пътнотранспортни злополуки. Поводът бе датата 17 ноември - световен Ден на починалите и пострадалите при пътнотранспортни произшествия. Епископ Наум подчерта, че Църквата ни се моли и за тези, които са оцелели след подобни изпитания, както и за техните многоизстрадали семейства - Бог да им даде утеха, мир и сила да продължат напред в живота си - с вяра и упование в милостивия Божи промисъл за тях. Владика Наум призова всички ни да се замислим за своя дълг да опазваме своя и живота на другите като проявяваме и на пътя, когато се движим или шофираме, християнските добродетели на търпението, уважението, грижата и любовта към ближния.

Във втората част на своето слово Стобийският епископ Наум вълнуващо говори за новопреставилия се пред Господа приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил, като каза, че за всички нас неговото преминаване отвъд е голяма загуба. Защото за някои митрополит Натанаил бе духовен отец и наставник, за други - духовен приятел и опора, за трети - пример за образцов духовник и твърд защитник на чистото Православие и единството на Църквата. Владика Наум напомни, че въпреки тежкото си заболяване, и през тази година, в м. септември, Неврокопският митрополит Натанаил организира и бе домакин на поредната среща на Междуправославната мрежа на центровете за противодействие на сектантството, чиято водеща тема бе: „Практическо противодействие на тоталитарните секти и гибелни култове – пастирски, социални и правни аспекти”. С това митрополит Натанаил за сетен път доказа колко ревнува по Божията правда и истина и колко е искрена загрижеността му за духовното здраве и спасение на повереното му паство, с мисъл за цялото църковно изпълнение. Епископ Наум подчерта, че кончината на митрополит Натанаил е голяма загуба и за Св. Синод на БПЦ-БП, тъй като приснопаметният Неврокопски архиерей бе един от най-опитните синодални членове, който с много усърдие участваше в делата на върховното ни църковно ръководство, бе дългогодишен синодален представител при преговори и срещи в българския парламент и се ползваше с голямото уважение на поместните православни сестри-църкви. Дядо Натанаил, в качеството си на Софийски викарий (1989-1994), бе добре познат с високия си морал и монашеския си живот и на софиянци, както и на всички бъдещи студенти по богословие, на които той даваше полезни съвети и - след преценка - своето благословение за кандидатстване в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Много от тях по-късно станаха духовници, църковнослужители и верни членове на светата ни Църква. Главният секретар на Св. Синод епископ Наум призова всички ни с искрена молитва да се обърнем към Подателя на живота - Троичния Бог и да изпросим от него мирно и спасително отхождане на душата на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил.

След края на св. Литургия богомолците се упътиха към Синодалния параклис, за да се поклонят пред упокоилото се тяло на дядо Натанаил и за последен път да целунат архиерейската му десница.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"Заупокойна св. Литургия в храм "Св. София"
« предишна новинаследваща новина »