ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Членовете на Св. Синод се помолиха за своя новопреставлен събрат Неврокопския митрополит Натанаил

18 ноември 2013 11:15, Българска Патриаршия
Св. Синод отслужи парастас в памет на новопреставления Неврокопски митрополит Натанаил

Зимната сесия`2013 на Св. Синод на БПЦ-БП бе белязана от тежка загуба - верният събрат на Светейшия Български патриарх Неофит и на останалите синодални архиереи достойният Неврокопски митрополит Натанаил се престави в Господа на 16 ноември т.г.

По този повод на 17 ноември Св. Синод се събра на извънредно заседание, преди което отслужи трисагий в памет на блаженопочиналия свой споспешник митрополит Натанаил.

Трисагият, при молитвеното присъствие на голямо множество духовници и миряни от цялата страна, бе отслужен в Синодалния параклис от Негово Светейшество патриарх Неофит заедно с Високопреосвещените митрополити на БПЦ Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Великотърновски Григорий, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Западно- и Средноевропейски Антоний, и Преосвещените епископи Стобийски Наум - гл. секретар на Св. Синод, Знеполски Йоан - викарий на Софийския митрополит, Браницки Григорий - игумен на Троянския манастир, Мелнишки Серафим - духовно чедо и близък помощник на новопреставления Неврокопски митрополит Натанаил, свещеници, патриаршеския дякон Александър Нешев. В молитва за душата на своя скъп и непрежалим събрат в параклиса на Св. Синод бяха и Високопреосвещените митрополити Врачански Калиник и Пловдивски Николай. От Варна, където изпълнява своите задължения като наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски митрополитски престол във връзка с проведения пак вчера епархийски избор за двамата кандидат-митрополити, Доростолският митрополит Амвросий бе духовно съпричастен на съборната молитва в София за упокой на новопреставилата се пред Господа душа на митрополит Натанаил.

Голямата загуба обедини българските архиереи в общ молитвен размисъл за високата отговорност, която Бог е възложил върху раменете им, както и за достойния пример, който остави с делата на духовното си служение Неврокопският митрополит Натанаил. По този пример ще се равняват и неговите приемници.

Наследството на дядо Натанаил, с неговата активна синодална и епархийска светителска, църковно-канонична, духовно-просветна, наставническа, междуведомствена и благоустроителна дейност, заема значимо място в историята на БПЦ и на Неврокопска епархия. Благодарим Богу за това!

А за Вас, Високопреосвещени владико, се молим така:

"Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят! Сам Ти, Господи, упокой душата на новопреставления Твой раб Неврокопски митрополит Натанаил в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка."

С вяра, пропита от надеждата във възкръсналия наш Спасител Господ Иисус Христос, и с молитва за блаженство на Вашата душа, бидейки уверени, че Вие ще бъдете приет от Св. Троица сред синовете на възкресението (Лука 20:36), във Ваша памет изповядваме: Бог "не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи" (Лука 20:38). Амин!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Св. Синод отслужи парастас в памет на новопреставления Неврокопски митрополит НатанаилСв. Синод отслужи парастас в памет на новопреставления Неврокопски митрополит НатанаилСв. Синод отслужи парастас в памет на новопреставления Неврокопски митрополит НатанаилСв. Синод отслужи парастас в памет на новопреставления Неврокопски митрополит НатанаилСв. Синод отслужи парастас в памет на новопреставления Неврокопски митрополит НатанаилСв. Синод отслужи парастас в памет на новопреставления Неврокопски митрополит Натанаил
« предишна новинаследваща новина »