ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Варна епархийските избиратели посочиха двамата епископи кандидати за овдовелия митрополитски престол

17 ноември 2013 13:07, Българска Патриаршия
Епархийският избирателен събор

Днес, 17 ноември - неделята, в която Църквата припомня притчата за користолюбивия богаташ, указвайки, че трябва да се търси първо полезното за духовния живот, а не за телесния - във Варна се състоя епархийският избор на двама от тринадесет кандидати за овдовелия митрополитски престол на Варненска и Великопреславска епархия.

След отслужването на св. Литургия в катедралния митрополитски храм "Успение на Пресвета Богородица" в салона на църковното настоятелство при храма се събраха всички 30 епархийски избиратели от петте духовни околии на епархията.

Те бяха допускани в избирателната зала след представяне на секретаря на Варненска и Великопреславска митрополия свещ. Йордан Найденов на персонално изпратеното им Окръжно с уведомление за избора, подписано и подпечатано от св. митрополия, и документ за самоличност. След като се установи, че е събран изискуемият, съгласно чл. 86, ал. 1 от УБПЦ кворум, наместникът на овдовелия митрополитски престол Доростолски митрополит Амвросий обяви епархийския избирателен събор за открит. По предложение на наместника, събранието избра за член на избирателното бюро йером. Никифор Григоров Василев. А по предложение на ст. ик. Славчо Иванов Проданов, архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, бе избран и ик. Иван Дойчев Атанасов.

След оправена молитва към Бога с тропара на Петдесетница Негово Високопреосвещенство, в качеството си на председател на избирателното бюро, с кратко слово подчерта важността на предстоящия избор, като наблегна, че делото, което днес епархийските избиратели вършат, не е дело човешко, а Божие и че Бог ясно проявява Своята воля, чрез съвестта на всеки човек. Затова е редно всеки един от тях да се вслуша в гласа на съвестта си и под давлението на Светия Дух да даде своя глас за този, който да бъде техен духовен пастир. Защото, ако не приеме Божията воля, а угоди на своята, то е тежка участта на мнозина след тях.

После припомни изискванията на чл. 87 и чл. 88 УБПЦ и прочете писмо с изх. № 931 от 28 октомври 2013 г. на Св. Синод, както и каталога с имената на достоизбираемите преосвещенни епископи от диоцеза на БПЦ, кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит.

Митрополит Амвросий прикани епархийските избиратели, съгласно изискванията на Устава, с тайно гласоподаване да изберат от каталога двама достоизбираеми кандидати. Избирателите бяха извиквани по списък и на всеки се даваше бюлетина, подписана от председателя и подпечатана с печата на Епархийския съвет, след което влизаха в закрито помещение, заграждаха имената на предпочитаните от тях двама кандидати, сгъваха бюлетината, подаваха я на членовете на избирателното бюро и се подписваха в избирателния списък.

Гласуването започна в 11,50 ч. и завърши в 12,30 часа.

Гласуваха 30 (тридесет) от избирателите. След гласуването на последния избирател, председателят обяви, че гласоподаването е приключило.

Изборното събрание установи, че още на първото гласуване двама преосвещени епископи са получили изискуемото от УБПЦ мнозинство, а именно:

1. Агатоникийски епископ Борис - 17 гласа;

2. Проватски епископ Игнатий – 16 гласа.

Събранието, съгласно чл. 87 от УБПЦ, прогласи за законно избрани от клира и миряните на Варненска и Великопреславска епархия кандидат-приемници на Варненския и Великопреславски митрополитски престол горните преосвещени епископи.

Анула Христова

 

 

Снимки

Епархийският избирателен съборЕпархийският избирателен съборЕпархийският избирателен съборЕпархийският избирателен съборЕпархийският избирателен съборЕпархийският избирателен съборЕпархийският избирателен съборЕпархийският избирателен събор
« предишна новинаследваща новина »