ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска Литургия и трисагий в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”

17 ноември 2013 13:31, Софийска митрополия
Трисагий в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

На 17 ноември, първата неделя от Рождественския пост и Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха храмовото духовнество, во главе с председателя на църковното настоятелство ставр. ик. Мина Минчев. Молитвено участие взе Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Серафим, викарий на Неврокопския митрополит.

По време на св. Литургия еп. Йоан, заменяйки митрата си с монашеска шапка и було, прочете специална заупокойна молитва за блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил. Молитва за упокоение бе прочетена и за всички, които са загинали при пътнотранспортни злополуки, тъй като 17 ноември е обявен за световен Ден на починали и пострадали при транспортни произшествия.

По време на свещеническото причастяване проповед върху евангелското четиво произнесе протойерей Кирил Попов.

След като множество вярващи пристъпиха към светите Христови Тайни, към изпълнилите митрополитската катедрала християни се обърна еп. Йоан, който оповести, че вчера от нас си отиде Неврокопският митрополит Натанаил.

"Когато един архиерей си отиде от този свят, това е загуба за цялата ни Църква... Бог да го прости и упокои, а нас да помилва и да изпълняваме дълга на всеки християнин - "Непрестанно се молете!"- каза владиката и допълни, че днес отбелязваме Световния ден в памет на загиналите при пътни злополуки.

"Нека Бог приеме душите на починалите и ги упокои в селенията на праведните" - завърши епископът и благослови църковното събрание.

След литургията бе извършен трисагий в памет на новопреставилия се Неврокопски митрополит Натанаил и за всички жертви на пътнотранспортните произшествия.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В храмаВ храмаТрисагий в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Трисагий в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Трисагий в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Трисагий в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Трисагий в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Трисагий в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Трисагий в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Мелнишки еп. СерафимТрисагий в митрополитската катедрала "Св. Неделя" Трисагий в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »