ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стотици се сбогуваха с блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил в София

18 ноември 2013 09:30, Софийска митрополия
Упокоилият се Неврокопски митрополит Натанаил

На 16 ноември, в деня на своето земно рождение, на 61 години Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил се престави в Господа.

Из цялата страна вестта за неговата кончина бързо се разпространи и потопи в скръб стотиците негови чеда - много от които под вещото му духовно ръководство са поели пътя на духовното служение в Църквата.

Във всички софийски храмове бе отслужена заупокойна св. Литургия и трисагий в памет на новопреставилия се архиерей. По решение на Светия Синод на БПЦ и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тялото на владиката на 17 ноември за няколко часа бе положено за поклонение в синодалния параклис „Св. цар Борис“.

През целия ден софийското църковно изпълнение отдаваше почит на ревностния български архиерей, който шест години бе викарий на Софийския митрополит и бе пример за подражание и коректив за поведение. Водени от синовно чувство, софийските свещеници се прощаваха с него и пожелаваха да се включат в четенето на евангелието, което подобава непрестанно да се чете пред упокоилото се тяло на висш духовник. С дълбок поклон и цветя те за последен път се сбогуваха с мъдрия наставник и ревностен архиерей и палеха свещи за упокоение на душата му.

Траурен флаг бе спуснат върху фасадата на Синодната палата, към която се отправиха и много вярващи от различни епархии. Край ковчега застанаха неговите най-близки роднини, духовници от близо и далеч, монаси, монахини, софийски семинаристи и преподаватели, родом от Неврокопска епархия, декани на факултети на СУ "Св. Климент Охридски", общественици, политици, синодални служители и стотици миряни - всички, почувствали голямата загуба и събрани за обща молитва за упокоение на душата на митрополита.

В сградата на Синодната палата бе подреден траурен кът, където всеки можеше да изрази в книга за съболезнования своето преклонение, признателност и тъга от загубата на приснопаметната личност на дядо Натанаил.

В следобедните часове Негово Светейшество патриарх Неофит заедно с архиереите, членове на Светия Синод, се събраха и отслужиха трисагий за своя обичан събрат.

В края на заупокойното последование българският първойерарх се обърна към опечалените присъстващи с думите: „Извършихме трисагий за непрежалимия наш събрат и съработник на Божията нива блаженопочиналия Неврокопски митрополит Натанаил - ценен служител за Светия Синод, грижовен ръководител на своята епархия и своите епархиоти. До последния момент от своя живот живо следящ живота на Българската православна църква, нейните трудности, радости и успехи. Неговият монашески строг живот, неговите непрестанни усилия в името на доброто на Неврокопската епархия и БПЦ ще останат в нашите спомени завинаги като едни достойни изяви на един достоен архиерей. Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!”

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Софийски семинаристи се сбогуват с архиереяСофийски семинаристи се сбогуват със своя архиерей Софийски семинаристи се сбогуват със своя архиерейМелнишки еп. СерафимМелнишки еп. Серафим Ставроф. ик. Ангел Ангелов чете св.ЕвангелиеТраурен кътПоклонение пред упокоилия се Неврокопски митрополит НатанаилПоклонение пред упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Тивериополски еп. ТихонТивериополски еп. ТихонСинодалният параклис "Св. цар Борис Покръстител"Западно- Средноевропейски митрополит АнтонийИнтервю с митрополита на САЩ, Канада и Австралия ЙосифЛовчански митрополит ГавриилПоклонение пред упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Поклонение пред упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Великотърновски митрополит ГригорийНегово Светейшество патриарх НеофитПоклонение пред упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Поклонение пред упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Поклонение пред упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Старозагорски митрополит ГалактионНегово Светейшество Българският патриарх Неофит скърби за своя събратВеликотърновски митрополит ГригорийТрисагий за упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Видински митрополит ДометианТрисагий за упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Сливенски митрополит ЙоаникийТрисагий за упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Поклонение пред упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Поклонение пред упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Митрополит Йосиф и г-н ПапахронисНегово Светейшество патриарх Неофит Поклонение пред упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил Пловдивският митрополит Николай Пловдивският митрополит Николай Архимандрит Филип пише в книгата за съболезнованияСинодалната палата
« предишна новинаследваща новина »