ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествената св. Литургия за епархийския избирателен събор във Варна

18 ноември 2013 09:30, Българска Патриаршия
Катедралният храм в деня на епархийският избирателен събор

Сутринта на неделния ден, 17 ноември, в който се проведе епархийският избирателен събор на Варненска и Великопреславска епархия за приемници на овдовелия митрополитски престол, Негово Вископреосвещенство Доростолкият митрополит Амвросий бе посрещнат тържествено в катедралния митрополитски храм на Варна „Успение на Пресвета Богородица”. Всичко при неговото пристигане бе спокойно и тихо, предразполагащо за молитвено вглъбение за предстоящия решаващ за епархията ден. Иконата на „Пресвета Богородица – Старица” изправена в цял ръст до архиерейския трон благославяше прииждащите в храма избиратели от цялата епархия. От хоровия балкон се носеше умилителното и безупречно литургично песнопеене на храмовите певци.

Малко след началото на светата литургия пред иконостасния образ на Иисус Христос служещият дякон отправи прошения към Господ, Бог наш, за успех на предстоящия епархийски събор. А по-късно бе произнесена и заупокойна ектения за новопреставилия се след дълго и тежко боледуване Неврокопски митрополит Натанаил.

В момента, в който всички свещенослужители застанаха отвън на св. олтар, пред солея, за да чуят архиерейската проповед, митрополит Амвросий, след кратко мълчание започна така:

„Въпреки че Негово Високопреосвещенство Левкийският епископ Партений винаги напомняше на духовните си чеда, че всяка една божествена св. литургия трябва да завършва с проповед, защото иначе би наподобявала изкусно ястие без сол, днес обаче аз няма да кажа проповед. Но ще се обърна към вас като наместник на овдовелия престол от името на епархийските избиратели.

Всички ние днес – свещенство и миряни - сме се събрали тук в богослужебно единство да се молим Светият Дух да слезе над епархийските избиратели и те да изберат двамата най-достойни преосвещени епископи и единият от тях да заеме митрополитския престол и да бъде вашият духовен пастир. Затова аз като временно управляващ епархията се обръщам към всички вас с молбата – МОЛЕТЕ СЕ СВЕТИЯТ ДУХ ДА ДЕЙСТВА във всеки един от тях. Защото делото, което ще извършат днес, е Божие дело. То не е човешко. Бог е Който избира - избира своите съработници и ония, които да бъдат апостолски приемници тук на земята, за да управляват Църквата. За да може този, който те ще изберат да бъде избран именно под давлението на Светия Дух и той достойно да заеме своето място и да ви води като пастир своите овчици към тучни пасища и като кормчия в трудни времена своя кораб към тихи пристанища.

Бог проявява Своята воля, дава ни да я проумяваме. От нас се иска да Го послушаме, да чуем гласа на съвестта си, да вършим нещата си в света според този Божий глас в нас. И нека затова се молим: епархийските избиратели да чуят гласа на съвестта си. (...) Предавам ви още моето последно архиерейско благословение, като временно управляващ епархията. Нека Вседържителят Бог да обгради всички вас, вашите семейства, чада, близки роднини,приятели, колеги, със своите милости, за да можем всички ние да преживеем това нелеко време. Да ви дари и със здраве, защото то след живота е най-великият Божи дар, благодарение на който можем да идваме в този храм, да се молим за нас и нашите близки.

Благословението никога да не оскъдява над вас и моля също Майката Божия, на чието успение е посветен този храм, да не вдига своя омофор и над този богоспасяем град и над вашите домове.

Молете се и за успех на нашия епархийски избирателен събор.

Благословен да бъде днешният тържествен и много важен ден за богоспасяемия град Варна.”

Последва многолетствие и Негово Високопреосвещенство се отправи към сградата за провеждането на избора. В притвора го очакваше редица от епархиоти, които пееха църковни песнопения и държаха в ръцете си плакати, целящи да привлекат вниманието на епархийските избиратели върху своите призиви. А отвън пред вратите на храма – множество от журналисти, на чиито въпроси митрополит Амвросий търпеливо и възможно най-обстоятелствено отговори.

В храма немалко миряни бяха принесли своя духовен дан за решаващия ден и приеха освещаващите Тайни Господни.

~***~

Подробен фоторепортаж можете да видите тук> http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=124489

Текст: Анула Христова

Снимки: Б. Стоев

 

 

Снимки

Митрополит АмвросийМитрополит Амвросий се обръща с молба към миряните: МОЛЕТЕ СЕКатедралният храм в деня на епархийският избирателен събор
« предишна новинаследваща новина »