ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОПЕЛО И ПОГРЕБЕНИЕ на Неврокопския митрополит Натанаил

20 ноември 2013 15:20, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит целува десницата на митр. Натанаил

На 19 ноември 2013 г. светата ни Църква си взе последно сбогом с новопреставления и приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил, дългогодишен епархийски архиерей и деен член на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия. В храм „Успение Богородично” в митрополитския център гр. Гоце Делчев бяха отслужени заупокойна св. Литургия, опело и трисагий при погребението на митрополит Натанаил.

Съобразно решението на Св. Синод от 17 ноември т.г. светата Литургия бе оглавена от наместника на овдовелия Неврокопски митрополитски престол Високопреосвещения Видински митрополит Дометиан, който бе в съслужение с митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Ловчанския митрополит Гавриил, главния секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум, Адрианополски Евлогий – игумен на Рилската св. обител, Знеполски еп. Йоан - викарий на Софийския митрополит, Велички еп. Сионий – викарий на Видинския митрополит, духовните синове на упокоилия се владика Натанаил: епископите Драговитийски Даниил – сега викарий на митр. Йосиф за САЩ, Канада и Австралия, Браницки Григорий – игумен на Троянската св. обител, Мелнишки Серафим – викарий в Неврокопска митрополия; схиархим. Амвросий – игумен на светата Зографска обител “Св. Георги” (Св. Гора Атон), протосингела на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънската православна църква в България, архимандрити и свещеници от Неврокопска епархия и България, игумена на Хаджидимовския манастир йером. Теофил, патриаршеския протодякон Александър Нешев и Софийския митрополитски дякон Иван Петков.

В св. Литургия молитвено се включиха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, Старозагорският митрополит Галактион, Тивериополският епископ Тихон - председател на ПКСХП „Св. Александър Невски”, началникът на синодалния отдел “Богослужебен” архим. Дионисий, както и още много опечалени епископи, свещеници, монашестващи, църковнослужители и миряни от цяла България, от Гърция, от Св. Гора Атон. И по време на богослужението многохилядното множество, дошло да отдаде почит на приснопаметния митрополит Натанаил, продължи да се покланя пред неговото упокоило се тяло и да се моли за мир и спасение на душата му.

След приключването на св. Литургия Негово Светейшество патриарх Неофит възглави опелото на многопочитания митрополит Натанаил, в което се включиха българските митрополити и епископи, представителите на Цариградската патриаршия и на Гръцката православна църква - Антим, митрополит на Александруполис, и Василий, митрополит на Еласона, архим. Дионисий - началник на отдел "Богослужебен" при Св. Синод, архим. Филип - представител на Руската православна църква в България, ведно с българските и чуждестранните монаси, монахини, свещеници и миряни.

В словото си по повод опелото Светейшият предстоятел на Българската православна църква патриарх Неофит подчерта, че митрополит Натанаил “през всички дни на своя живот живееше за Господа, „Комуто служеше с духа си” (Рим. 1:9) и с всичките си душевни и телесни сили до самата си смърт. И ние - свидетелите на неговите трудове и отдаденост на Бога и Църквата, които днес стоим потопени в скръб около ковчега му, имаме увереността, че и в смъртта си той ще е с Господа, към Когото прилепи сърцето си от млада възраст. /…/ Митрополит Натанаил беше истински носител и пазител на духовната традиция на св. Православие. Той се учи на подвижничество от такива носители на Божията благодат като: архимандрит Даниил от Троянския манастир, архимандрит Евлогий от Рилския манастир, схимонах Серафим от Зографския манастир, архимандрит Серафим Алексиев и други знайни и незнайни Божии угодници от нашето време, в които дишаше Светият Дух, които той с боготърсещата си душа откриваше, познаваше, ценеше и следваше в своя житейски път. /…/ Ние изпращаме сега нашия обичан събрат, който „имайки в себе си словото на живота” (Филип. 2:16), пламтеше от „ревност към доброто винаги” (Гал. 4:18), „чието усърдие много пъти сме изпитвали в много неща” (2 Кор. 8:22), с молитва: Бог по Своята безмерна щедрост да въздаде стократно за добрите му трудове и да всели душата му там, където „праведницы сияют яко светила”. Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!” (Пълния текст на патриаршеското слово можете да прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=124793)

Достойнствата на блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил и благодарността си към него във вълнуващи слова изтъкнаха и иконом Николай Малечканов (от името на Неврокопския Епархийски съвет), кметът на гр. Гоце Делчев г-н Владимир Москов и ректорът на Югозападния университет “Неофит Рилски” проф. Иван Мирчев. Те отдадоха признание на духовните грижи на многопочитания владика Натанаил за младото поколение, за членовете на академичната общност, за всички, които са потърсили в негово лице духовен наставник и помощник по своя път.

След всички вълнуващи слова, при пеенето на заупокойното "Святий Боже" шествието с упокоилото се тяло на митрополит Натанаил, се отправи към сградата на Неврокопска митрополия. Целият път от храма до нейния двор бе осеян с цветя и изпълнен с естествен шпалир от хора, които изпращаха своя митрополит до полагането му в гроба, изкопан в двора на митрополията – според последното желание на покойника. Митрополит Йосиф оглави трисагий при гроба, след което припомни за духовния ръст на митрополит Натанаил, чиито послушнически години в Троянския манастир ясно си спомня, тъй като и двамата са били братя на същата света обител.

Поклонението на хората продължи при самия гроб още около един час. Този израз на любовта и почитта към достойния Неврокопски архиерей остави силен отпечатък върху всички присъстващи и духовно ги въздигна, защото така те видяха да се изпълнява пророческото слово: “Кажете на праведника: блазе му! защото ще яде плодовете на делата си” (Ис. 3:10).

Цялата ни Църква продължава да се моли за това Бог да помилва Високопреосвещения Неврокопски митрополит Натанаил и да го приеме в Своето царство, където тези, които са Му благоугодили, вовеки ще блаженстват в съзерцаване на Божията слава. Амин.

+++

Подробните ни фоторепортажи от заупокойната св. Литургия, опелото и погребението можете да разгледате в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=124751

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=124798

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

След опелото шествието се отправя към гроба на митр. Натанаил След опелото шествието се отправя към гроба на митр. НатанаилВЕЧНАЯ ПАМЯТЬ, Високопреосвещени владико!Гробът на Неврокопския митр. НАТАНАИЛ в двора на митрополията
« предишна новинаследваща новина »