ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всенощно бдение в неврокопския храм "Успение Богородично" пред тялото на упокоилия се митрополит Натанаил

20 ноември 2013 20:20, Весела Игнатова
Всенощно бдение в Неврокоп

Българската православна църква се прости с един достоен архиерей - Неврокопски митрополит Натанаил, който след продължително боледуване се престави в Господа на 16 ноември - в деня, в който навърши 61 години. След като тялото му бе поставено за поклонение в синодалния параклис „Св. цар Борис“ в София и стотици се поклониха и му отдадоха своята почит, ковчегът с тленните му останки потегли за Неврокопска епархия, която той духовно ръководи повече от 19 години (от 24.04.1994 г.).

Траурното шествие с покойния Неврокопски архиерей потегли на 17 ноември от София и достигна до Благоевград - един от околийските епархийски центрове, където в храм „Успение Богородично“ бе положено и множество миряни успяха да се простят със своя архипастир.

В късния следобед траурната процесия премина през редица селища и достигна до Хаджидимовския манастир „Св. Георги“. Там, в съборния манастирски храм, в многообичаната от митрополит Натанаил обител, ковчегът с тялото му бе положен за поклонение.

Вечерта на 18 ноември траурното шествие достигна до епархийския център - гр. Гоце Делчев, и тялото бе положено за поклонение в храм „Успение Богородично“, където на следващия ден щеше да бъде отслужено опелото на упокоилия се митрополит. Още от вечерта в града пристигнаха най-близките духовни чеда на архиерея - монаси и монахини от цялата страна, хора упражняващи различни професии, но обединени от стремежа за духовен живот и искрената любов към стареца. В храма в продължение на цялата нощ край тялото на митрополита бе служено всенощно бдение, по време на което бе извършено монашеско опело. На заупокойното последование, предстоявано от Техни Преосвещенства Браницки еп. Григорий и Мелнишки еп. Серафим, духовни чеда на дядо Натанаил, молитвено участие взеха митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, духовен брат на митрополита още от Троянския манастир, и Ловчанският митрополит Гавриил. В богослужението участваха и монаси от Зографския манастир, духовно близки на архиерея, во главе с игумена схиархимандрит Амвросий, заедно с духовници от епархията.

На певницата бяха застанали монахините от Врачешкия манастир “Св. Четиридесет мъченици“, заедно със сестрите от Гоцеделчевския манастир „Живоприемни източник” и др. близки манастири, ръководени от г-н Папахронис, който през последните години усърдно работи за ограмотяване на желаещите в епархията да усвояват източната църковно–певческа традиция. На всенощното бдение присъстваха и софийски семинаристи, родом от различни селища на Неврокопска епархия, дошли да се простят със своя епархийски архиерей, водени от преподаватели от софийската духовна школа.

През цялата нощ духовенство и миряни отправяха към Бога топли молитви за упокоение душата на новопреставилия се ревностен Христов приемник, отдал живота си на служение на Бога и ближния. С тъга и надежда, в усърдна молитва чедата се прощаваха със своя старец, който десетки години ги наставляваше, утешаваше, насърчаваше със слово, пример и със смирение и ги учеше как да живеят и обичат Бога.

„Не искам хората да следват мен. Искам Бога да следват!”- често казваше дядо Натанаил на поверените му от Бога чеда и учеше как трябва да бъде обичан и следван Бог, при пазене чистотата на православната вяра.

В топлата ноемврийска вечер, притихнали в молитвената тишина на храма и при напевно четене на псалмите, всеки по своя съкровен начин се прощаваше с духовния старец, с архиерея, със събрата, с онзи, когото Бог бе призовал да Му служи и който бе избрал да Го следва.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Всенощно бдение в НеврокопВсенощно бдение в НеврокопВсенощно бдение в НеврокопБраницки епископ ГригорийВсенощно бдение в НеврокопВсенощно бдение в НеврокопВсенощно бдение в НеврокопУпокоилият се Неврокопски митрополит НатанаилВсенощно бдение в НеврокопВсенощно бдение в НеврокопВсенощно бдение в НеврокопУпокоилият се Неврокопски митрополит НатанаилБаба Мария, майката на дядо НатанаилИзвън храмаПо чашка жито за телесна подкрепаВсенощно бдение в Неврокоп
« предишна новинаследваща новина »