ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Аудиодиск със светото Евангелие и „Божествена литургия на св. Йоан Златоуст” в джобен формат издава храм „Св. Атанасий” гр. Варна

22 ноември 2013 11:55, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Аудиодискът

Преди големия празник Въведение Богородично, църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” гр. Варна издаде книжка джобен формат „Божествена литургия на св. Йоан Златоуст” и аудиодиск с текстовете на Евангелието.

Още приживе блаженопочиналият и приснопаметен Варненски и Великопреславски митрополит Кирил благослови тези издания. Книжката и аудиодискът са посветени на 175-годишнината на храм „Св. Атанасий”, която се отбелязва през настоящата година.

Литургията на св. Йоан Златоуст е отпечатана изцяло на български език по повод 1150-годишнината от Моравската мисия на светите братя Кирил и Методий, които се бориха срещу триезичната ерес и за разбираем богослужебен език. Издателите са водени от думите на св. ап. Павел: „Но в църква предпочитам да кажа пет думи разбрани, за да поуча и други, отколкото хиляди думи на език непознат" (1 Koр. 14:19).

Ценното на тази книжка са поместените молитви, които миряните могат да четат по време на св. Литургия. Тези молитвени текстове за последно са издадени на български език преди повече от един век под редакцията на Негово Високопреосвещенство Охридския митрополит Борис. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил не само благослови отпечатването на тази книжка, но написа слово, което е поместено в началото. Ползвайки се от богослужебната книжнина на някои Поместни православни църкви, той допълни молитвите и синхронизира текстовете в св. Литургия с древната традиция.

Като продължение на издаденото преди две години Евангелие в книжен джобен формат сега илиза аудио компактдиск за слушане на евангелията според св. Матей, св. Марко, св. Лука и св. Йоан по синодалния текст на Библията. На фона на църковна музика текста четат Стефан и Мариета Златарски. Те са завършили актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и са редовни енориаши при храм „Св. Атанасий”. Общата работа по подготовка, звукозапис, монтиране и издаване е отнела близо две години. Целта на аудиодиска е чрез съвременни технически средства Евангелието да достигне до повече хора и особено до младежите.

Църковното настоятелство ще предостави дискове на Съюза на слепите в град Варна.

Благодарение на щедри дарители-християни книжката „Божествена литургия на св. Йоан Златоуст” и аудиодискът с текстовете на Евангелието се разпространяват безплатно в храм „Св. Атанасий”.

 

 

 

Снимки

„Божествена литургия на св. Йоан Златоуст” в джобен формат
« предишна новинаследваща новина »