ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът "Въведение на Пресвета Богородица" във Варна

22 ноември 2013 12:07, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът Въведение на Пресвета Богородица в храма,  Варна

За първи път в гр. Варна по повод празника Въведение Богородично се проведе шествие, организирано от Варненската и Великопреславска св. митрополия и община Варна.

Тържеството започна с божествена света Литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично”. След това продължи с празнично шествие, в което се включиха кметът на Варна Иван Портних, председателят на ОбС Иван Луков, свещеници от града, представители на областната администрация. На входа на Морската градина във Варна, където шествието завърши, участниците се включиха в празнично семейно хоро. Преди това беше отслужен молебен за здраве и за закрила на семейството и децата.

Организаторите от страна на Варненска и Великопреславска св. митрополия съобщиха, че от 21 ноември миналата година до момента във Варна са сключени 1392 граждански брака. При най-младата двойка мъжът е роден през 1994 г., а жената е родена през 1995 г. При най-възрастната двойка съпругът е роден през 1928 г., а съпругата - през 1939 г.

В словото си отец Василий Шаган, от морския храм „Свети Николай Чудотворец”, припомни, че в смутните времена, в които живеем в момента, всеки първо търси подкрепа от своето семейство.

Кметът на Варна Иван Портних поздрави всички с празника на християнското семейство и християнската младеж: „Искам да поздравя всички варненци с Деня на християнското семейство и християнската младеж. В тези трудни времена съм убеден, че именно семейството е тази ценност, която може да ни даде сили заедно да преминем през трудностите. След малко тук младежи ще извият празнично хоро, танц, който от векове символизира единството помежду ни, хванати ръка за ръка. Вярвам, че всички ще се заредим с емоция, сили и вяра в бъдещето на Варна. Пожелавам много здраве и повече поводи за такива празнични хора“, обърна се към хората кметът Иван Портних. Той изрази и безпокойството си от напрежението, което се създава в християнската общност във Варна в момента заради избора на кандидати за митрополит на епархията. "Искрено се надявам, че Светият Синод ще вземе най-правилното и богоугодно решение, за да има наистина Варна своя достоен духовен водач", коментира кметът.

Репортаж от събитието можете да видите тук: http://video.bgnes.com/view/45110

 

 

 

Снимки

Празникът Въведение на Пресвета Богородица в храма,  ВарнаПразникът Въведение на Пресвета Богородица в храма,  ВарнаПразникът Въведение на Пресвета Богородица в храма,  ВарнаПразникът Въведение на Пресвета Богородица в храма,  ВарнаПразникът Въведение на Пресвета Богородица в храма,  ВарнаПразникът Въведение на Пресвета Богородица в храма,  ВарнаПразникът Въведение БогородичноПразникът Въведение на Пресвета Богородица в храма,  Варна
« предишна новинаследваща новина »