ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Духовно тържество в Софийската св. Митрополия - обновено със снимки

23 ноември 2013 07:07, Софийска митрополия
Празнична вечер в Софийска митирополия

На 21 ноември, в салона на Софийската св. митрополия се проведе традиционната празнична вечер, посветена на Деня на православната християнска младеж и семейство. Тази година се навършват 83 г. от решението на Светия Синод на БПЦ, с което празникът Въведение Богородично се чества и като Ден на християнското семейство и православната младеж в България.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, придружен от Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф и преосвещените епископи Знеполски Йоан и Маркианополски Константин, бе тържествено посрещнат в празнично украсения салон на Софийската св. Митрополия, преминавайки през дълъг шпалир от свещеници и софийски семинаристи, които пееха подобаващото за посрещането на първойерарха на Българската православна църква "Многолетствие".

На празничната вечер присъстваха духовници на Софийска епархия, деканът на Богословския факултет към СУ доц. д-р Александър Омарчевски и и.д. ректор на Софийската семинария - г-н Димитър Костадинов, началници на отдели и служители на Столична община, преподаватели и студенти на БФ, представители на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", множество семейства със своите деца, и миряни.

Празничната програма започна с въведителни думи на епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, с които той приветства всички с добре дошли на духовния празник в Софийската св. митрополия и представи доц. д-р Павел Павлов, преподавател в БФ, който изнесе беседа на тема “Брак и монашество“.

Водещ на вечерта бе актьорът г-н Георги Каркеланов, който е завършил и БФ на СУ.

В празничната музикална програма взеха участие: Училищен хор при 91 Немска езикова гимназия "Проф. К. Гълъбов" с диригент Красимира Цуцумирова, певческа група от Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” с диригент Любомир Игнатов, Смесен камерен хор "София" с диригент Мария Русева и Софийският свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов.

Приветствия поднесоха доц. д-р Ал. Омарчевски, декан на Софийския богословски факултет, а от името на християнските семейства - презвитера Мария Русева.

В края на празничната вечер Негово Светейшество патриарх Неофит поздрави многолюдното събрание с празника на християнското семейство и отправи своя първосветителски благослов.

С гръмко многолетствие за всички младежи, християнски семейства и за всички, които празнуват този празник, и с изпълнението на химна на православната християнска младеж “Напред след знамето Христово” завърши духовното тържество в Софийската митрополия, а Негово Светейшество дълго време раздаваше благословение на множеството християни.

#t=16

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов

 

 

Снимки

Посрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово Светейшество Посрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПосрещане на Негово СветейшествоПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополияПразнична вечер в Софийска митирополия
« предишна новинаследваща новина »