ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въведение Богородично в с. Каран Върбовка

22 ноември 2013 22:56, Русенска митрополия
Въведение Богородично в с. Каран Върбовка

На 21 ноември, Въведение Богородично, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, архим. Емилиан, игумен на Басарбовския манастир, отслужи божествена св. Литургия в храм „Въведение Богородично” в с. Каран Върбовка. На високопреподобния архимандрит съслужиха йером. Филарет, предстоятел на храма, и протодякон Кирил Синев.

Песнопенията от св. Литургия бяха изпълнени от секретаря на Русенска св. митрополия г-н Ангел Младенов. Той произнесе и празнична проповед, с която запозна жителите на селото с духовното съдържание на този Богородичен празник.

След отпуста архим. Емилиан се обърна в словото си към вярващите с отеческа загиженост за бъдещето на подрастващото поколение:

„Както знаем от Свещеното Писание, Бог е сътворил всичко видимо и невидимо. Няма нещо, на което Бог да не е първопричина. В този смисъл самата Мариам, която била изпросена с много молитви от нейните родители, дошла на този свят и била избрана, за да се въплъти в нея нашият Господ Иисус Христос и по този начин тя се оказала по-висока от всички творения, по-почитана и по-висша от всяка твар. На днешния ден ние възпоменаваме нейното влизане в Йерусалимския храм, в който тя е живяла и се е подготвяла за Божието дело. Бог я избрал, защото е чиста и свята. Ние можем да следваме нейния пример, като възпитаваме децата си също както родителите й Йоаким и Анна са я възпитавали и са я завели в храма. Така и ние трябва да довеждаме децата си в храма. Да ги възпитаваме в истините на православната вяра, за да могат те да израснат като достойни българи и добри православни християни. Просперитетът на българския народ минава през това. В никакъв случай не бива да си правим илюзии, че като правим пропуски във възпитанието на младежите, на децата, можем да се надяваме те да бъдат поправени от образователната система, която по същество е атеистична, материалистична. Не можем да очакваме нищо добро, освен да берем горчиви плодове.

Отправят се упреци към Църквата: "Къде е Църквата?!" Църквата е тук, винаги е била и винаги ще бъде до края на дните, до свършека на света. И след това също ще пребъдва. Но в тази Църква човек трябва да пожелае да влезе или да доведе най-милото си – децата! Няма друг начин как да докажем любовта си към Бога освен чрез добри дела. Ето, родителите на св. Богородица дълго време нямали деца, молели се горещо Богу и виждате как тяхната немощ се обърнала в сила, защото молитвите им били истински и искрени, пламенни, изпълнени с много тъга, защото нямат деца, но в същото време изпълнени с много любов и надежда в Бога. И така, в края на земния си живот те се удостоили да имат рожба – Мариам, която възпитали добре и завели в храма. Ето защо днешния ден наричаме „Ден на православната християнска младеж и семейство”, защото това е един пример, как ние трябва да живеем в Божията любов. В Новия Завет всички сме под благодатта, но това нещо трябва да се оцени. Трябва да имаме познание и желание за спасение на душите си, както и на децата си. Молете се всички за нашия народ! Дано по-голяма част от българите да имат истинската православна вяра, да възпитават децата си в тази вяра и тогава наистина България ще пребъде!”

След св. Литургия духовниците извършиха водосвет и осветиха приношенията, донесени от вярващите.

В ранния следобед свещенослужителите посетиха Каранвърбовския и Копривецкия манастир, за да се запознаят на място с хода на мащабните ремонтни дейности, които се извършват в тях.

 

 

Снимки

Въведение Богородично в с. Каран ВърбовкаВодосветХрамовата иконаКаранвърбовски манастирВ Каранвърбовския манастирКопривецки манастир
« предишна новинаследваща новина »