ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЯ НА СВ. СИНОД от 23.11.2013 г. относно КАНДИДАТ-МИТРОПОЛИТСКИЯ ИЗБОР ВЪВ ВАРНА

23 ноември 2013 21:15, Българска Патриаршия

Тази вечер, 23 ноември 2013 г., на своето извънредно заседание и в съответствие с чл. 89, ал. 2 и 3 от Устава на БПЦ-БП, Св. Синод в своя пълен състав взе следните решения:

- КАСИРА проведения на 17 ноември т.г. епархийски избор на двамата кандидати Агатоникийски еп. Борис и Проватски еп. Игнатий за митрополит на овдовялата Варненска и Великопреславска епархия.

- НАСРОЧВА НОВА ДАТА - 15 ДЕКЕМВРИ 2013 Г. - ЗА ПОВТОРЕН ЕПАРХИЙСКИ ИЗБОР ЗА ДВАМА КАНДИДАТИ за митрополитската катедра във Варна.

- ОПРЕДЕЛЯ СПИСЪК С ДОСТОИЗБИРАЕМИТЕ ЕПИСКОПИ ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ ПОВТОРЕН ИЗБОР, както следва:

1. Крупнишки епископ Инокентий

2. Месемврийски епископ Иаков

3. Тивериополски епископ Тихон

4. Стобийски епископ Наум

5. Знеполски епископ Йоан

6. Велички епископ Сионий

7. Драговитийски епископ Даниил

8. Траянополски епископ Киприан

9. Агатоникийски епископ Борис

10. Проватски епископ Игнатий

11. Браницки епископ Григорий

12. Главиницки епископ Йоан

13. Мелнишки епископ Серафим

 

- ОПРЕДЕЛЯ ДОРОСТОЛСКИЯТ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ да продължи да изпълнява функциите на наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски митрополитски престол до избирането на нов Варненски и Великопреславски митрополит. Доростолски митр. Амвросий е натоварен с провеждането на повторния избор във Варна.

След епархийския избор във Варна на 15 декември 2013 г. и при одобряване на епархийската преписка от страна на Св. Синод, на 22 декември 2013 г. в София следва да бъде избран новият Варненски и Великопреславски митрополит при гласуване на Българския патриарх и синодалните архиереи.

 

 

« предишна новинаследваща новина »