ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Да си спомним за Неврокопския митрополит Борис

24 ноември 2013 19:09, Неврокопска митрополия
Среща-разговор "Неврокопският митрополит Борис и възгледите му за възпитанието на подрастващите"

През месец ноември се навършиха 125 години от рождението и 65 години от мъченическата смърт на приснопаметния Неврокопски митрополит Борис. В Благоевград се проведоха редица прояви, посветени на годишнината - прожекция на документалния филм на БНТ "Разстреляната през 1948 г. съвест на БПЦ"; поетична вечер с четене на стихове от стихосбирката на дядо Борис "Полети"; беседи с деца от благоевградски училища на тема "Личността на дядо Борис" и други.

За втора поредна година се проведе и среща с граждани и ученици в Деня на християнското семейство - Въведение Богородично. Миналогодишната среща обърна внимание на любовта и свободата в семейството, а тази година тя бе по темата "Неврокопският митрополит Борис и възгледите му за възпитанието на подрастващите".

Срещата започна с приветствие на Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Серафим, който обърна внимание върху великото дело на Неврокопския митрополит Борис и неговия пряк продължител - Неврокопския митрополит Натанаил. И двамата митрополити поставят в живота си като основна грижата за подрастващите - провеждат детски лагери, създават православни църковни училища, провеждат беседи и срещи с деца и възрастни.

Гост-лектор на срещата бе г-н Дарин Алексиев, преподавател в СДС "Св. Йоан Рилски", който изчерпателно и вълнуващо разказа за периода, в който тогава архимандрит Борис е ректор на Семинарията. Г-н Алексиев акцентира върху актуалността на словата на дядо Борис за възпитанието в българското училище и за нуждата от религиозно образование.

Особено интересно бе и участието на доц. Кристина Попова, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", катедра "История". Тя запозна аудиторията с две групи документи - едната касаеща благотворителна акция на Неврокопския митрополит Борис в защита на семейства на пострадали от Народния съд. В писма до митрополита в периода 1945-1948 г. пишат семействата на 12 свещеници от Неврокопска епархия, интернирани от властта. По молба на митрополита на семействата е отпусната ежемесечна помощ, която била събрана от 80 свещеници от епархията. Втората група документи осветляват участта на убиеца на многообичания митрополит Борис.

За радост на всички, присъстваше и съвременничка на дядо Борис - Веселина Георгиева, на почти 90 години, която с бистър ум и слово разказа за своите срещи с Неврокопския митрополит, за любовта и уважението, което изпитвали към него миряните, както и за неговото погребение, на което лично присъствала.

Участие взеха и други граждани, които споделиха спомени, както и радостта си от проведената среща.

Православният център на Неврокопска св. митрополия и за в бъдеще ще продължи да събира информация за Неврокопския митрополит Борис и апелира за съдействие към всеки, който разполага с данни и снимки за този период от историята на епархията.

Текст и снимки: Православен информационен център гр. Благоевград

 

 

Снимки

Среща-разговорГ-н Дарин АлексиевДоц. Кристина ПоповаВеселинка ГеоргиеваГражданиГраждани
« предишна новинаследваща новина »