ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеската св. Литургия в чест на св. благоверен княз Александър Невски в София

25 ноември 2013 08:53, Българска Патриаршия
Българският патриарх и Софийски митрополит НЕОФИТ

На 23 ноември 2013 г. бе тържествено отбелязан празникът на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" в София. Празничната св. Литургия бе преблагодатно оглавена и с особена духовна красота отслужена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На първопредстоятеля на БПЦ съслужиха Високопреосвещените митрополити: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Пловдивски Николай и Западно- и Средноевропейски Антоний, Преосвещените епископи: Стобийски Наум - главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон - председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски“, Знеполски Йоан - викарий на Софийския митрополит, Деволски Теодосий, Маркианополски Константин, архим. Дионисий - началник на отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, архим. Арсений - духовен надзорник на Пловдивска епархия, архим. Филип - предстоятел на Руското подворие към Московската патриаршия в София, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската православна църква в София, ставр. ик. Мина Минчев - предстоятел на митрополитската катедрала "Св. Неделя" в София, ставр. ик. Добромир Костов - ректор на Пловдивската духовна семинария, ставр. ик. Костадин Гаврилов от храмовото духовенство, ик. Василий Сарян - експерт в Културно-просветния отдел и сътрудник на ВЦС при Св. Синод, председател на столичния храм "Преображение Господне", ик. Александър В. Георгиев - председател на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", ик. Васил Кашоров и прот. Виктор с още свещеници от Пловдивска епархия, прот. Георги Фотакиев от Варненска и Великопреславска епархия, свещ. Антоний Милошев от празнуващия патриаршески храм, патриаршеският протодякон Александър Нешев, дякон Васил Танев, дякон и иподякони. В олтара съмолитвено бяха и Високопреосвещените членове на Св. Синод Видински митрополит Дометиан и Доростолски митрополит Амвросий.

В чест на св. благоверен княз Александър Невски в храма бяха и семинаристите от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", водени от и.д. ректора на СДС г-н Д.Костадинов и от семинарски преподаватели. Както по-късно в благодарственото си слово подчерта Негово Светейшество, тяхното присъствие спомогна за това богослужението да премине в още по-голяма тържественост! Присъстваха и деканът на Софийския Богословски факултет проф. д-р Александър Омарчевски и дългогодишният преподавател там доц. Иван Петев.

Празничната богослужба премина в присъствието на многоброен богомолен народ, който отвръщаше и съдействаше със своите духовни прошения на молещите се в олтара духовници под звуците на прекрасното пение на патриаршеския катедрален хор "Св. Александър Невски", вещо дирижиран от доц. Димитър Димитров.

По време на причастяването на духовниците в олтара, проповед за празника произнесе от храмовия амвон свещ. Антоний Милошев. Той подчерта, че в царството Божие светиите нямат националност и затова са излишни всякакви недоумения и дебати относно това защо патриаршеската катедрала в България носи името на руски светец. Още повече, че св. Александър Невски е бил покровителят на нашия освободител от турско робство император Александър Николаевич. Отец Антоний отбеляза и друг паралел между българската и руската църковна агиология - както св. цар Борис-Михаил Покръстител приема монашество в края на живота си, така и св. княз Александър Невски, усещайки наближаването на смъртта, приема монашески постриг в самия край на величавото си служение в име Божие за спасение на своя народ. С името Алексей св. Александър Невски преминава от числото на благоверните князе в числото на преподобните Божии угодници и така показва, че целия си живот като държавник и пълководец той е изживял под знака на православната вяра и всичко е постигал с благословението на Христовия кръст.

Св. Литургия завърши с празнични многолетствия и задушевно слово на Светейшия Български патриарх Неофит, който каза: "Всесърдечно ви поздравявам с храмовия празник на патриаршеската катедрала, посветена на св. благоверен княз Александър Невски, покровител на руския император Александър Николаевич - освободителя на нашето Отечество. Тук ежедневно се отправят молитви за загиналите за нашата свобода руски и румънски православни воини и в тази връзка, имайки сред нас представителите на Руската и Румънската православни църкви, се възползвам от възможността да им благодаря още веднъж за героичната саможертва, дадена от техните славни сънародници. Нека под молитвената закрила на св. Александър Невски, чиито св. мощи имаме тук, и с благодатната подкрепа на чудотворната Богородична икона "Достойно естъ" живеем в мъдрост, мир, справедливост и взаимна любов, благославяни от ежедневните служби в този благолепен патриаршески храм!" Негово Светейшество патриарх Неофит отправи специално приветствие към Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който "след скорошното му избиране за епархийски митрополит днес бе сред нас вече като член на Св. Синод". "Благодарим на Бога за всичките Му милости към нас по нашия духовен път!" - завърши патриархът и също така благодари на патриаршеския хор, на всички присъстващи, които "подпомогнаха нашите пред Бога молитви", след което осени с честния кръст духовното събрание, а след него при пеенето на "Многая лета" всички бяха благословени и от митрополит Йосиф, митрополит Николай и митрополит Антоний.

Светейшият ни патриарх Неофит дълго бе изпращан от хората, които с вълнение пристъпваха, за да целунат патриаршеската му десница, да му поднесат цветя и да отнесат в домовете си неговото благословение.

По молитвите на св. Александър Невски, Господи Боже наш, помилуй, спаси и сохрани нас вовеки веков! Амин.

~~~

ПОДРОБЕН ФОТОРЕПОРТАЖ можете да видите в ГАЛЕРИЯ на сайта на Пловдивската св. митрополия: http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/615-23112013g-patriarsheska-sveta-liturgiya--pkshp-q-sv-al-nevski-q-gr-sofiya-.html

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Неделян Нешев

 

 

« предишна новинаследваща новина »