ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклонническо пътуване до Света Гора Атон

25 ноември 2013 16:18, Доростолска митрополия
 Поклонническо пътуване до Света Гора Атон

С благословението на Доростолския митрополит Амвросий група от Силистра отпътува до Света Гора. Поклонението беше организирано и оглавено от ставроф. ик. Добри Чаков, протосингел на епархията.

Потеглихме рано сутринта от катедралния храм „Св. апли Петър и Павел”, гр. Силистра, и след няколко почивки при пътуването, късно вечерта пристигнахме в Урануполис. На другата сутрин с ферибот отпътувахме до пристанището „Зограф”, откъдето по стръмен път за около един час се достига до българския манастир „Св. вмчк Георги Зограф”. В двора на манастира се намират главната църква „Св. вмчк Георги”, църквите „Успение Богородично” и „Св. св. Кирил и Методий” и шест параклиса. Извън манастира могат да се видят десетки малки църкви.

В архондарика, докато си отдъхнем и изчакаме настаняването, ни посрещнаха с традиционната почерпка - малка чашка ментовка, локум и чаша вода.

Името на главната църква е свързано със станалото велико чудо - самоизписването на образа на св. великомъченик Георги в стария храм на манастира, заради което църквата носи името „Св. Георги Зограф”, т.е. „живописец”. За да провери станалото тогава чудо, дошъл епископ, който се отнесъл с недоверие и подложил на съмнение всички чудеса, станали със самоизписалия се образ и дръзко допрял до чудотворната икона своя пръст, а той залепнал без да може по никакъв начин да бъде отделен от иконата. Дълбоко разкайвайки се, епископът загубил част от пръста си и частица от него стои и до днес върху честното лице на светеца. Тази икона се нарича "Фануилската" чудотворна икона на св. вмчк Георги и стои на дясната колона пред олтара на храма. Светата обител е удостоена с втора икона на св. Георги, отново по чудесен начин. Пусната по море от град Лида, за да се спаси от поругаване при арабското нашествие, тя сама избира своя манастир. За да не го напусне никога, е поето обещанието, три пъти всяка година да бъде изнасяна от храма, което се провежда с тържествена лития.

Датата на нашето поклонническо пътуване бе избрана така, че да можем да присъстваме на това духовно тържество. Тази чудотворна икона на св. вмчк Георги се нарича "Аравийска" и стои на лявата колона пред олтара. Храмът има и трета чудотворна икона на св. вмчк Георги – Молдовска, помогнала на молдавския войвода Стефан в победата му срещу турските набези. Храмът има и чудотворна икона на Пресвета Богородица и съхранява в ракли много свети мощи.

За празника на манастира бяха дошли около 900 поклонници от България, Русия, Румъния и други страни.

На 15 ноември в 19,00 ч. бе началото на всенощно бдение и на следващия ден сутринта от 6,00 ч. започна света архиерейска Литургия, отслужена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Серафим, в съслужение с игумена на манастира, като участие взе също и нашият водач ставроф. ик. Добри Чаков и други свещенослужители.

След св. Литургия се проведе литийно шествие, като Чудотворната икона на св. Георги бе носена за здраве от непрекъснато сменящи се поклонници. Денят беше слънчев и след малка почивка, след тържествения обяд, поехме пеша към Ватопедския манастир. Това е вторият след Великата Лавра "Св. Атанасий" манастир в йерархията на монашеската република Света Гора. Построен е през втората половина на X век. В манастира има 12 храма, в околностите те са 19. Главната църква „Благовещение на св. Богородица” има фрески, датиращи от XIV век. Притежава няколко чудотворни икони на Пресвета Богородица, както и истинския пояс на Дева Мария, който тя носела на земята и който подарила на апостол Тома след нейната смърт и възнесението й в рая. Тук се съхранява главата на св. Йоан Златоуст с нетленното му ухо и много др. свети мощи.

Пътеката към манастира се виеше и изкачваше нагоре по няколко от хълмовете, като на места се откриваше вълшебна гледка към морето и след като започнаха да се виждат очертанията му, последните метри слизаха стръмно надолу. Целия път, почти без почивка, изминахме за около два часа и половина, и то без лутания благодарение на добрия ни водач – отец Добри.

За пътуването се бяхме „екипирали” с тояжки, които бяха много полезни при предвижването ни. При връщането ни застигна вечерта и осъзнахме колко е важно да носим и фенерчета, за да следваме очертанията на пътеката. В манастира „Зограф” се завърнахме малко уморени, но благодарни Богу и доволни от прекарания поклоннически ден. На следващия ден отпътувахме по обратния път за Родината.

Разделихме се със Света Гора, едно свещено място, изобилстващо с безкрайна благодат, докоснали и поклонили се пред велики светини, заредени с много радост и смирение и с желанието да се върнем отново тук, за по-дълго време, дори и завинаги.

Текст: Николай Костов
Снимки: Павел Костов

 

 

Снимки

 Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон Поклонническо пътуване до Света Гора Атон
« предишна новинаследваща новина »