ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стожерът на българщината в Средногорието (Поклонение в гр. Пирдоп)

29 ноември 2013 10:11, Софийска митрополия
Св. Литургия

23 ноември е изпълнен с вълнуващи преживявания за нашата 19-членна група, тръгнала на поклонение в пирдопската църква „Успение Богородично“. В ранната утрин влакът се отправя към града, разположен в Златишко-Пирдопската котловина, в подножието на Средна гора и Стара планина.

На гарата ни очаква Никола, синът на енорийския свещеник Недко Бръмбаров от храма „Успение Богородично“ в Пирдоп. По пътя към църквата той ни показва забележителности на града.

Църквата е пълна с богомолци. В средата на храма е поставена за поклонение чудотворната мироточива икона на Пресвета Богородица „Достойно есть“. В просторната празнично осветена църква се откроява иконостасът, единствен по рода си у нас, дело на майстори от Дебърската школа.

Започва утринната служба. Няколко души от групата ни вземат участие в клиросното пение.

След светата Литургия отец Недко Бръмбаров отслужва празничен водосвет за здраве и спасение на всички, които участват молитвено в богослужбата и за техните близки.

Никола ни придружава до музея „Лукановата къща“, където в осем зали и едно фоайе е представена сбирка, отразяваща историята на град Пирдоп и околността от Античността до ХХ век. Уредникът на музея любезно ни посреща и разказва подробно исторически факти и събития за града, известен първоначално с името Протопопци. Представя ни видни личности на Пирдоп, като специално внимание отделя на Златан Груев Кинов – митрополит Серафим Сливенски.

Изказваме задоволството си от увлекателната и изчерпателна беседа, благодарим на уредника и тръгваме към механата, където гостоприемно ни кани Никола Бръмбаров. Сядаме в затопленото от камината заведение, където любезните домакини ни гощават с вкусна рибена супа.

На връщане към гарата отново биваме придружени от нашия спътник, с когото се сбогуваме сърдечно и с благодарност изказваме пожелания за скорошни срещи.

Текст и снимки: Валя Кантарджиева

 

 

Снимки

Св. ЛитургияСв. ЛитургияСв. Литургия Св. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияПаметна снимка
« предишна новинаследваща новина »