ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Троян стана чудо пред светините, донесени от Зографския манастир

14 септември 2009 11:47, Ловчанска митрополия
Посрещане на Зографските светини в Ловчанска епархия

В продължение на една седмица частици от светите мощи на св. Мария Магдалина, св. Пантелеймон, св. Яков Персиец, св. Йоан Милостиви и св. Мина и чудотворната икона на Успение Богородично, известна като "Кипърска", които се съхраняват в българския Зографски манастир "Св. вмчк Георги" на Света Гора, бяха донесени за поклонение в пределите на Ловчанска епархия. Светините бяха донесени по молба на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил от игумена на Зографския манастир архимандрит Амвросий, йеромонах Висарион и монах Викентий.

Съгласно предварително подготвената програма светите мощи и Богородичната икона бяха отнесени в престолния град на епархията – Ловеч, както и в градовете: Троян, Пирдоп, Етрополе, Ботевград и Тетевен, за да донесат своя благослов над богохранимата Ловчанска епархия и населението й.

Навсякъде бяха тържествено посрещани и пренасяни с литийни шествия до храмовете, където се отслужваха богослужби. Хиляди хора се стичаха, за да се поклонят на светините и отправят своите молитви пред тях.

И Бог даде ясен знак, че чува нашите моления, даде ясен знак за Своето благоволение.

Дългогодишна клисарка на троянския храм "Св. Параскева", има болен племенник. Той по рождение не може да си служи с дясната ръка, която е 100% парализирана, а с лявата извършва само ограничени движения. В своя 28- годишен живот той непрекъснато се е нуждаел от помощ и за най-дребните неща.

Когато на 7 и 8 септември зографските светини са в храм „Св. Параскева” в гр. Троян, младежът е заведен от леля си в храма и с нейна помощ слага неподвижната си ръка върху мощите. Молят се. Целуват мощите и чудотворната икона. Пак се молят.

След няколко дни развълнуваната майка на младежа съобщава, че той е започнал да мърда пръстите на дясната си ръка, нещо, което никога досега не е можел да прави. Всички са изпълнени с благодарност към Бога. Отново виждат надеждата за своя близък.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Посрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархия

Аудио

Троян

« предишна новинаследваща новина »