ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лични впечатления на един от свещениците, придружавали Зографските светини из Ловчанска епархия

14 септември 2009 11:55, Ловчанска митрополия
Посрещане на Зографските светини в Ловчанска епархия

Навсякъде се усещаше духовна радост, религиозно вдъхновение у всички - клир и народ. Стоиш в храма, ходиш по улицата, говориш с хората, а чувството за приповдигнатост, за някакво особено Божие присъствие е винаги с тебе и около тебе.

По време на служба усещаш едно невидимо присъствие, че има някой близо до теб, някой, с когото ти е приятно и хубаво. И хората го усещат, знаят, че в града има светини и идват при тях с хиляди, търпеливо изчакват своя ред, с благоговение се покланят, молят се и отстъпват преобразени. После не бързат да си отиват, а остават в двора на храма. Някои се връщат отново да се покланят на светите мощи и иконата, други отиват да доведат и приятелите и близките си.

Когато в последния ден изпращахме светите мощи и чудотворната икона, ни беше мъчно, все едно се разделяме с близък приятел, остава някаква празнина, но и утехата, че си оставате невидимо свързани с връзките на любовта, на вярата, свързани в Христа.

После хората отново се върнаха в храма, сякаш искаха до последно да задържат онова невидимо присъствие, което ги бе изпълнило с благоговение и бе им дало частичка от небето.

Сред миряните в епархията ни възникна идея да се направи обиколка на България със свети мощи и чудотворни икони, които се съхраняват в храмовете в различните епархии в нашата страна по маршрут и програма, уточнени от архиереите от Св. Синод. Това, от една страна, би направило нашите местни светини по-популярни сред народа. Ето, например, в Ловеч се съхраняват частици от мощите на св. Яков Персиец, св. св. Козма и Дамян и св. архидякон Стефан - първомъченик, и др., а това не е достатъчно известно извън пределите на града, пък и в него. Всяка епархия има своите светини - свети мощи и чудотворни икони, които може да сподели с християните от другите епархии. От друга страна, едно такова събитие би онагледило съборността на Църквата.

Струва си да се помисли върху тази идея!

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Посрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархияПосрещане на Зографските светини в Ловчанска епархия

Аудио

Ловчанска епархия

« предишна новинаследваща новина »