ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин бе открита изложба за екзарх Антим Първи

01 декември 2013 19:59, Видинска митрополия
Във Видин бе открита изложба за екзарх Антим Първи

На 30 ноември във фоайето на Филхармония Видин бе открита изложба "Вяра и държавност", която бе представена преди това на 28 ноември в сградата на Народното събрание, в памет на Негово Блаженство Първия Български екзарх и Видински митрополит Антим.

Изложбата бе организирана в памет на 125-ата годишнина от блажената кончина на екзарх Антим Първи, починал на 1 декември 1888 г.

Изложбата бе открита от г-н Михаил Миков, председател на 42-рото Народно събрание на Република България. Г-н Миков в своето слово изтъкна величието на Антим Първи като духовник и политик, послужил като жив пример на своя народ за вяра, единство, любов и патриотизъм.

На изложбата от пана, в която са представени лични вещи, документи и свещени одежди на Антим Първи, както и документи от Учредителното Народно събрание, присъства от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий, както и духовници от Видин и Видинска епархия.

Многобройните гости, дошли да почетат паметта на екзарх Антим Първи, бяха приятно изненадани и от редица документи, които за първи път се показват и са особено ценни за историята на България и българския народ.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »