ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Филм и тържествен концерт в памет на екзарх Антим Първи

01 декември 2013 20:03, Видинска митрополия
Филм и тържествен концерт в памет на екзарх Антим Първи

На 30 ноември с прожекция на филм и тържествен концерт на Видинската филхармония, със специалното участие на звезди от Софийската опера и балет, бе почетена 125-годишнината от кончината на екзарх Антим Първи.

Преди началото на концерта във Видинската филхармония бе премиерата на документален филм за живота и делото на екзарх Антим І. Лентата разказа за връзките му с български революционери, сред които и Христо Ботев. Филмът бе подготвен от сдружение "Българска слава" по инициатива на Народното събрание. Документалният разказ е базиран на богат архивен материал, инсценизации и интервюта с известни български историци, както и с млади духовници от Видинската митрополия. Кадрите пренесоха публиката в Лозенград, Света гора, Цариград и Видин.

Акцент във филма бе служението на екзарх Антим І като предстоятел и духовен водител на Българската православна църква и делото му като председател на Учредителното и Първото Велико народно събрание. Отделено е внимание и на щедрото му дарителство като Видински митрополит. Документалният филм разкрива слабо познати моменти от служението на екзарх Антим І и представя неизвестни досега факти за срещите му с български революционери, съпричастността му към националноосвободителното движение и достойното му поведение по време на Сръбско-българската война от 1885 г., когато отказва да напусне обсадения от сръбските войски Видин. Заснети са дипломата на бъдещия екзарх от престижното богословско училище на Цариградската патриаршия на о-в Халки, завещанието му и много други документи и фотоси, свързани с неговия живот и дело.

След премиерата на филма се проведе и тържественият концерт с гост-солисти на престижното събитие: Атанас Младенов, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Радостина Николаева и Даниел Дамянов, които зарадваха публиката с известни и обичани от всички оперни арии. В концерта взе главно участие и оркестърът на Филхармония Видин с диригент маестро Свилен Симеонов.

В края на концерта се състоя церемония по удостояване с почетни плакети на Народното събрание на видни общественици от Видин с принос към популяризиране делото на екзарх Антим I.

Плакет получи и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, който бе приет от Величкия епископ Сионий. Той благодари за оказаната чест от името на Видинския митрополит и подкани всички да се поучат от живота и делото на екзарх Антим Първи, които са вяра, мъжество и преданост.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »