ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида в памет на екзарх Антим Първи във Видин

01 декември 2013 20:18, Видинска митрополия
Панихида в памет на екзарх Антим І във Видин

На 1 декември се навършват 125 години от блажената кончина на Антим Първи – екзарх Български и митрополит Видински.

По този повод пред мавзолея-гробница на екзарх Антим Първи бе отслужена заупокойна молитва за упокоение душата на екзарха от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий и от съслужещите духовници.

След заупокойната молитва епископ Сионий подчерта, че основното, което трябва да съблюдаваме днес е единството, завещано ни от екзарх Антим Първи.

Епископ Сионий още сподели, че Антим Първи е достоен син на майка България. „Мнозина наши събратя от Видин, директори на училища, представители на партии, граждански сдружения апелираха в днешния ден Църквата да се моли за единение, за единство на православната ни нация, защото само чрез това единство ще имаме просперитет и благословение”. „Бог да прости дядо Антим, а на всички нас да дава мир и благоденствие на скъпата ни Родина. Амин“.

Слово по повод отбелязването на годишнината от кончината на Антим Първи произнесе и г-н Михаил Миков, председател на 42-то Народно събрание на РБ. Той сподели: „Не с меч, не с пушка в Балкана, Антим Първи участва в Националното освободително движение, но подкрепя материално и морално Ботевите четници. Не с революционно перо, а с дипломатическо умение той създава предпоставки за Освободителната война на България от турско робство”.

Гости на поклонението пред гроба на екзарх Антим Първи бяха: г-н Михаил Миков, председател на 42-то Народно събрание, г-н Петър Стоянович, министър на Културата на РБ, народните представители Филип Попов, Петя Раева и Владимир Тошев, г-н Кръстьо Спасов, областен управител на Видин, г-н Герго Гергов, кмет на Община Видин, г-н Пламен Трифонов, председател на Общински съвет Видин, общественици, културни дейци и граждани.

След молитвата в памет на екзарх Антим І и тържествените слова бяха поднесени от българските гвардейци венци в памет и уважение на блаженопочиналия Видински митрополит Антим.

Цветя пред паметника на екзарха, над гроба му, поднесоха ученици, граждани и гости на Видин.

 

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »