ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Продължават тържествата във Видин по повод 125 години от кончината на екзарх Антим Първи

02 декември 2013 14:48, Видинска митрополия
Продължава почитта към Антим Първи във Видин

На 2 декември с поднасяне на венци и цветя пред гробницата-мавзолей на Екзарх Антим Първи продължават тържествата по повод 125-ата годишнина от блажената кончина на великия българин Видинския митрополит и пръв Български екзарх Антим.

Пред гроба на Антим Първи се поклониха учителите и възпитаниците на Природоматематическата гимназия, носеща името на екзарх Антим Първи.

В преклонението пред паметта на патрона на своето училище се стекоха всички ученици, както новоприетите, така и от пети до осми класове.

След приветствието, отправено от директора на училището г-жа Румяна Петрова към преподаватели и ученици, думата за поздрав и приветствие бе дадена на архимандрит Поликарп.

Архимандрит Поликарп поздрави учителите и учениците от ПМГ „Екзарх Антим Първи“ и им пожела от името на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан много здраве, радост и сили, за да пазят заветите на Антим Първи и да подражават на живота и делото му във вяра, любов и държавност.

След поздрава от директора на училището и архимандрит Поликарп последва едноминутно мълчание в памет на великия българин, след което всички ученици поднесоха венци и цветя пред паметника в гробницата-мавзолей на Антим Първи.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »