ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Андреевден Знеполският епископ Йоан ръкоположи нови дякон и свещеник на Софийска епархия (обновено с подробен фоторепортаж)

01 декември 2013 22:30, Софийска митрополия
Храм "Св. Андрей Първозвани"

Единственият храм в гр. София, посветен на първия избран от Господ Иисус Христос за апостолско служение - св. Андрей, отбеляза своя храмов празник с архиерейска св. Литургия и две ръкоположения. Празничното богослужение на 30 ноември в едноименния храм на ул. "Опълченска" бе оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографската св. обител, архимандрит Атанасий Султанов, храмовото духовенство и предстоятели и свещенослужители на столични храмове.

От десетилетия храмът е известен с активния си енорийски братствен живот и ревностното изпълнение на църковното богослужение, затова и сега в празничния ден множество богомолци преизпълниха храма и участваха молитвено в тържественото богослужение, като принасяха и своите дарове на светеца.

Църковните песнопенията бяха изпълнявани от сборна група певци, мнозина от които са възпитаници на Софийската духовна семинария и синове на свещенослужителите от храмовото духовенство, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската св. митрополия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на литургията дякон САВА КОКУДЕВ бе ръкоположен за свещеник. Новият свещенослужител е роден през 1981 г. основно образование придобива в Природо-математическата гимназия, гр. Смолян, след което продължава образованието си в Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” и едновременно с това завършва и Първа английска гимназия в гр. София като частен ученик. През 2005 г. завършва бакалавърска степен в катедра „Теория и история на културата“ на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и след това придобива две магистърски степени в спец. “Средновековна философия и култура” към философския факултет към СУ и в спец. “Съвременни аспекти на православното богословие” към БФ, като за три години е докторант към философския факултет. През тази година е защитил дисертацията „Евхаристия и католичност на Църквата. Рим и Константинопол – дебатът от XIII в.“. Ръкоположен е за дякон през 2007 г. при храм „Св. Николай Мирликийски“, при Руското подворие в София.

Епископ Йоан се обърна към него с думите: „Това смирение и послушание, което имахте към Църквата, запазете в себе си и наред с това и страха Божий, защото в нашия нелек живот ще бъдете много упрекван и неразбиран, но ако Вие сте Христов и живеете в заповедите на нашия Спасител, не може да не си спомните евангелските думи: „В света скърби ще имате, но дерзайте, Аз победих света“. В това първозвание на светия апостол и това призоваване на Вашето име аз Ви благопожелавам по молитвите на св. Андрей да имате винаги това дръзновение в душата си от този преломен момент, който ще Ви направи отец и наставник, и който ще Ви направи най-вече Христов последовател и служител на светия олтар. Защото по думите на св. ап. Павел „с благодатта на Бога сме това което сме“. С Божията благодатна помощ на добър час!“- каза владиката и прикани църковното събрание коленопреклонно да изслуша сакралната молитва на тайнството „Свещенство“ и да изпросим: „Силата Христова, нетварната светлина да осени всички нас и да ни облагодати и ни подпомогне със сила и мъдрост, да вървим напред по своя път на нашето призвание!“- каза още викарият.

В дяконско служение бе ръкоположен ИВАН ТОДОРОВ от Белоградчик. Новият дякон на Софийска епархия е завършил основно образование в родния си град, след което петгодишния курс на СДСеминария “Св. Йоан Рилски”, а след това Богословския факултет на СУ. През цялото време на своето духовно образование е работил като клиросен певец в различни столични храмове.

Знеполският епископ се обърна към него с думите: „Дяконското служение е велико служение в светата Църква. От древност още то е изразявало милосърдие и любов към всички човеци. Дяконът е защитител на молитвата на свещеника и разпоредител на молитвата на миряните. Една от основните функции на дякона е да възвестява св. Евангелие, което е учението на Христос, което е боговедение“ - каза владиката и му благопожела: “Да запазите сърдечното съкрушение, което сте имали още в годините, когато сте учили в Софийската духовна семинария. И за нас е радост, че Вие като син на свещеник продължавате този дух и традиция, като Ви благопожелавам да се стараете с любов да изпълнявате Вашите задължения и по молитвите на Вашия баща и на св. Андрей Първозвани да получите дара на Светия Дух и достойно да го носите с търпение, спокойствие и мирен дух в Христа Иисуса. На добър час в живота и служението на светата Църква.“

След причащението на духовниците викарият на Софийския митрополит се обърна към вярващите, изпълнили до краен предел храма, като отбеляза, че този храм е „жив, действен и винаги пълен с богомолен народ“. За живота, за призоваването на светия апостол от Господа, за неотклонното му следване и далечното апостолство на св. Андрей, достигнало до Кавказките планини и Балканския полуостров, бяха думите на владиката.

„Св. Андрей е емблематична личност в живота на Църквата. С името Христово може да се побеждава целия свят и най-вече себе си!“- завърши словото си еп. Йоан и поздрави председателя на храма – ставроф. ик. Иван Касабов, който повече от 40 години свещенодейства в храма. Благодари му за трудовете, които полага по примера на неговите предшественици и „сега, когато плътта е по-немощна, но духът бодър – каза еп. Йоан, - Ви желая да имате тази крепост, тези сили и тази надежда, която има светецът, на когото е посветен храмът, да имате неговата вяра и любов, с която умираме в Христа Иисуса. Нека Бог Ви държи изправен в твърдо здраве и сили!“ - благопожела архиереят.

Знеполският епископ поздрави г-н Андрей Касабов, син на отец Иван Касабов, с неговия имен ден, като отбеляза неговото усърдие като секретар на Софийска митрополия, а наред с това и певческото му присъствие и майсторство, като каза, че всеки човек може да бъде и да не бъде секретар, но певец си остава за цял живот. Той му благодари от името на кириарха на епархията – патриарх Неофит, и за това, че участва и в църковното богослужение в епархията.

Владиката благопожела на всички св. Андрей да помага и особено на онези, които се украсяват с това име. Специален поздрав той отправи и към ставроф. ик. Мина Минчев, предстоятел на митрополитската катедрала “Св. Неделя”, който е член на Софийския епархийски съвет и член ВЦС, с неговото 33-годишно служение като свещеник, което е получил в този храм и на този празник.

„Бог да укрепява Светейшия ни патриарх в първосветителското му служение и всинца ни!" - каза още владиката. - Да търсим и да знаем какво търсим и къде да го намерим. Важно е да имаме чистата съвест и да не даваме повод за съблазън. Молим св. Андрей да ни даде онзи свой поглед, за да бъдем твърди във вярата, непоклатни в надеждата и искрени в любовта си един към друг в изпълнението на Христовите думи: “Нова заповед ви давам – да любите един другиго, както Аз ви възлюбих“. Амин!“

Дълго време новоръкоположените духовници раздаваха нафора на многолюдното църковно изпълнение и приемаха благопожеланията на съучаставащите в духовния празник на св. Андрей, който пръв бе призован от Спасителя и пръв Му повярва и Го последва.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"На певницатаПразнична литургия в храм"Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Знеполски еп. ЙоанСхиархимандрит АмвросийПразнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Свещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеВ храмаСвещеническо ръкоположение  В храма Свещеническо ръкоположение Свещеник Сава КокудевСвещеник Сава КокудевСвещеник Сава КокудевПразнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Празничната иконаБродирана икона на Божията майкаДяконско ръкоположениеПразнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Дяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеПразнична литургия в храм "Св. Андрей Първозвани"Ставроф. ик. Иван КасабовСтавроф. ик. Иван КасабовПричастнициПразнична литургияПричастнициПрегръдка за св. ап. АндрейРаздаване на нафораБлагословете, Ваше Преосвещенство!
« предишна новинаследваща новина »