ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съвместен учебен проект

02 декември 2013 15:08, Неврокопска митрополия
Г-жа Катерина Марчева, директор на СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски"

Православният информационен център на Неврокопска св. митрополия и Общинският младежки дом – Благоевград, започнаха работа по нов учебен проект, посветен на делото на св. Климент Охридски. Предвижда се заснемане на кратък учебен филм с деца, участващи в курс „Православна култура”, организиран за втора поредна година от двете институции.

Първият учебен филм под надслов „14 февруари – успение на св. Кирил Философ” бе с участието на ученици от II ОУ „Димитър Благоев”, Благоевград, а в новия учебен филм са включени ученици от СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски”, Благоевград. Сценарист и режисьор на учебното помагало е гл.ас. Ангел Ангелов от катедра „Предучилищна и начална училищна педагогика” при ЮЗУ „Неофит Рилски”, дългогодишен сценарист и режисьор, а оператор - Павел Петлички от БНТ -2.

Освен върху личността на св. Климент и просветителското му дело, филмът включва кратка история на СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски” и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. За целта ученици от училището, заедно с преподаватели и директора на училището г-жа Катерина Марчева, представителя на Православния център Мирела Кючукова и на Общинския младежки дом Вера Ангелска, се включиха в празненствата на Богословския факултет на 25 ноември. Учениците бяха посрещнати в БФ от проф. Иван Димитров, който разказа за историята на факултета. След св. Литургия в параклиса на факултета Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит поздрави и предаде архипастирския си благослов на гостите от Благоевград и те с радост се включиха в шествието до паметника на св. Климент пред Ректората. След песнопенията и тропара на празника, изпълнени от студенти, кратка беседа на учениците изнесе ефимерият на Богословския факултет – свещеник Стефан Паликаров.

Заснетите материали ще бъдат включени в учебното помагало, коетo предстои по традиция да бъде представено на 14 февруари – деня, в който честваме Успението на св. Кирил Философ.

Православен информационен център
Благоевград

 

 

Снимки

Проф. Иван ДимитровВ Богословския факултетСъвместен учебен проектСъвместен учебен проектСъвместен учебен проектСъвместен учебен проектЛитиятаСъвместен учебен проект
« предишна новинаследваща новина »