ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 14 септември, Въздвижение на св. Кръст Господен, в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" тържествено бе открита учебната 2009 - 2010г.

14 септември 2009 17:55, СДС
14 септември - Кръстовден. Св. Литургия в семинарския храм

На 14 септември, празника Кръстовден, на който по традиция в духовните училища на БПЦ се открива новата учебна година, в храма на Софийската духовна семинария тържествена св. Литургия отслужи ректорът Негово Високопреподобие архимандрит Сергий в съслужение с Негово Всепреподобие йеромонах Василий от Видинска епархия, ефимериите свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, и йеродякон Исаак. Молитвено участие в богослужбата взеха о. Георги Шумов от Българската църковна община „ Св. Климент Охридски” в гр. Мюнхен, Германия, бивш преподавател в Семинарията и Духовната академия, свещенослужители от столични храмове и монахиня Теодора от Видинска епархия.

Семинаристите, преподавателите, възпитателите и служителите в Семинарията, както и родители бяха изпълнили семинарската църква „Св. Йоан Рилски”. Тук бяха и преподавателите от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” доц. д-р Божидар Андонов и ст. ас. д-р Павел Павлов, отговорният редактор на официалния сайт на Св. Синод на БПЦ д-р Десислава Панайотова, кметът на община Лозенец г-н Прошко Прошков и други официални лица, както и много благочестиви християни, дошли, за да въздадат благоговейно поклонение на светия и животворящ Кръст Господен.

В семинарския храм, в изящно изработен със седефена украса дървен кръст, се съхранява като най-скъпа реликва частица от светия Кръст Господен. Според както свидетелства св. Кирил Йерусалимски, след откриването на Кръста Господен, което станало в Йерусалим през 326 г. от майката на император Константин Велики, царица Елена, с времето частици от Кръста Господен били разпространени като велика светиня по цялата земя. Малката частица от светинята, както и светите мощи, съхранявани в Софийската духовна семинария, са получени като дар от духовници, от Националния исторически музей и от различни други музеи в страната.

С източноцърковни песнопения празничната богослужба огласиха семинаристите от сборна певческа група под ръководството на преподавателите г-н Любомир Игнатов, г-н Тодор Костов и г-н Лъчезар Вълков, и със соловото участие на г-н Симеон Дивчев, преподавател по църковно право в Семинарията. Проповед за празника произнесе възпитаникът на Софийската духовна школа Димитър Колев.

В края на св. Литургия Негово Високопреподобие архимандрит Сергий проповядва вдъхновено за великото събитие от новозаветната история на човечеството: “Днешният ден е двоен празник за нас – каза архим. Сергий, - честваме големия Господски празник Кръстовден и откриването на новата учебна година. Светата Църква днес ни напомня за великата саможертва на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Бог от любов към грешното човечество изпрати Своя Единороден Син да ни изкупи от първородния грях. Колко човешки души бяха разплакани от безкрайното величие на Голготската жертва, принесена за спасение и изкупление на света от греха и смъртта. Но колко сърца бяха възрадвани от голямата любов на Богочовека Христос, Който за нас бе разпнат, за нас умря и възкръсна, за да направи живота ни вечно блажен. С какво ние можем и трябва да Му се отблагодарим? Той иска от нас само едно – да се отречем от себе си, да вземем кръста си и да Го последваме. Това наистина е единственият път, пътят на Кръста, по който ние можем да се отзовем на безпределната Божия любов към всички нас". По-нататък в словото си архим. Сергий изтъкна: „Следването на нашия Спасител Господ Иисус Христос е най-голямото щастие, което ще изпитат човеците, защото те ще видят това, което, както казва св. ап. Павел: „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат” / 1 Кор. 2 : 9 /. Архим. Сергий завърши словото си с думите: „ Нека винаги следваме нашия Спасител Господ Иисус Христос, нека всеки от нас да поеме своя кръст, да поеме своята отговорност, да милеем за народа си, за Българскатка православна църква и за мир и добро на всички хора. Иначе, наистина ще бъдем загаснали въглени, хора без кръст , без вяра, без надежда, хора, отречени от Бога, хора, загубили душите си”.

На възпитаниците на Софийската духовна семинария архим. Сергий пожела здраве, да пазят новите чинове, столове и бели дъски и да израснат като високообразовани клирици.

След св. Литургия, при фиалата в двора на Семинарията беше отслужен празничен водосвет, по време на който Негово Високопреподобие архим. Сергий измоли благодатта на Светия Дух да озари умовете на семинаристите, за да могат по-лесно да възприемат преподаваните им богословски и общообразователни предмети. Водосветът завърши с многолетствие. Всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве и благополучие.

През настоящата 2009 – 2010г., в Софийската духовна семинария ще се обучават ученици от цяла България, а също така и етнически българи от Молдова, Македония, Албания, Сърбия и други съседни страни.

Текст: Мария Братинова
Снимки: иподякон Георги Георгиев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

14 септември - Кръстовден, Св. Литургия в семинарския храм14 септември - Кръстовден, Св. Литургия в семинарския храмСеминаристите - първокурсници по време на св. Литургия14 септември - Кръстовден, Св. Литургия в семинарския храмПроповед за празникаПразничен водосвет във фиалата Празничен водосвет във фиалатаПразничен водосвет във фиалатаПървокурсниците по време на водосвета

Аудио

СДС

« предишна новинаследваща новина »