ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклонение на свети мощи в храм "Св. Неделя"

15 септември 2009 06:34, Българска Патриаршия
Храм "Св. Неделя"

На 13 септември в столичната катедрала „Св. Неделя” тържествено бяха посрещнати частици от мощите на света равноапостолна и мироносица Мария Магдалина, св. Пантелеймон, св. Мина, св. Йоан Милостиви и св. Яков Персиец. За поклонение на вярващите християни те бяха донесени в България от монаси на Зографския манастир „Св. Георги”, водени от игумена на манастира архимандрит Амвросий. Заедно с мощите беше донесена и чудотворната икона „Успение Богородично”, известна още като "Кипърска".

Светините идват в София след като бяха изложени една седмица за поклонение на християните в храмове на Ловчанска епархия. Камбанен звън оповести идването на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, който бе придружен от началника на кабинета на Негово Светейшество - г-н Теодор Атанасов, и присъства на пристигането им.

С внасянето на светите мощи в храма бе отслужен молебен, в който взеха участие Знеполският епископ Йоан, архимандрит Григорий - протосингел на Софийска митрополия, игумени на софийски манастири, предстоятели на столични храмове и голямо множество свещеннослужители на Софийска епархия.

В края на молението епископ Йоан се обърна към богомолния народ, препълнил катедралния храм, с думите на св. преподобни Ефрем Сириец, който казва за почитането на честните мощи: ”Чрез тях множество човеци се изцериха, получиха разрешение на греховете си и получиха скъпоценната Божия благодат. В днешния ден - каза още архиереят - ще имаме възможност да се поклоним на тези благодатни съкровища. Молитстваме от Всеподателя Бога да ни даде чисто сърце, благочестие и искрено благоговение, като пристъпваме към тези светини. Божието благословение да бъде над нас и по молитвите на тези светии, които стоят тук, да се помолим за благодатна помощ и духовно възрастване, да закрилят и пазят нашия столичен град”.

Негово Светейшество, като даде своя първосветителски благослов на мнобройното църковно изпълнение, каза: ”В този празничен и молитвен ден много благодаря на Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий, игумен на българската Зографска света обител и на честното манастирско братство, че ни сподобиха с възможността да се поклоним на някои от светините, които се съхраняват в светата обител. По молитвите на Пречистата Божия Майка Пресвета Богородица, на светиите ,чиято памет тачим тук днес, Божието благословение да бъде върху вас и целия ни благочестив народ”. Богослужебната възхвала продължи с акатист на света равноапостолна Мария Магдалина.

В 17 ч. започна всенощно бдение, според чина на софийските градски църкви, като преди великото славословие около 18 ч. светините бяха изнесени с литийно шествие от храма и изпратени за гръцката ни съседка от многобройното църковно събрание от клир, монашестващи и миряни. Там, по покана на настоятелството на българското училище в Солун може да присъстват при откриването на новата учебна година, ако светият Кинотис разреши да останат още един ден извън Света гора.

В митрополитската катедрала вечерното богослужение продължи и преди отпуста епископ Йоан изнесе от олтара Господния Кръст, както се полага в чина за изпълнение на настъпващия празник Въздвижение на Честния Кръст Господен.

Софийска митрополия
Текст: Весела Игнатова
Снимки: свещ. Георги Димитров, Атанас Димитров
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Посрещане на светините и на Негово СветейшествоНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим`Малките` светини - големи с Божията благодатЧудотворната Зографска икона "Усп ение Богородично"Архимандрит Амвросий - игумен на Зографската св. обител подготвя светините за поклонениеСофийското свещенство на 13 септември 2009 г.Поклонение пред Зографските светиниТиха благодатПоклонение пред Зографските светиниПоклонение пред Зографските светиниЗнеполски епископ Йоан  Иконом Ангел АнгеловМолитваС преподобна молитва Да хвалим Господа!Поклонение пред Зографските светиниАкатист на св. Мария МагдалинаС вяра, надежда и любов`Ако не станете като децата...`Поклонение пред Зографските светиниПетохлебиеПоклонение пред Зографските светиниЕлеят на милостта БожияБлагословение по пътя на подвигаБлагословениеБлагословениеПоклонение пред Зографските светиниПоклонение пред Зографските светиниКораб на спасението

Аудио

Слово на Знеполски епископ Йоан

х. "Св. Неделя"

« предишна новинаследваща новина »